Nyheter

”Ett under att ingen dog”

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Kaos utbröt under demonstrationen – fem till sjukhus i ambulans

Tusentals personer deltog i motdemonstrationen mot nazistiska Svenskarnas partis manifestation i Malmö. Tumult uppstod under demonstrationen och när polisen gjorde framryckning med hästar och fordon skadades flera personer.

– Ett tiotal personer har kommit till akuten, säger Louise Ercolino vid Region Skånes pressjour.

Fem människor fick köras med ambulans från demonstrationen i Limhamn. Men det var långt ifrån alla som skadades under demonstrationen. Enligt sjukhuset i Malmö kom tio människor till akuten under eftermiddagen. Och frivilliga sjukvårdare som arrangören Kämpa Malmö hade på plats vittnar om tumultartade scener.

– Det var troligen ett femtiotal skadade. Vi fick inrikta oss på dem med allvarligaste skador. Det är ett under att ingen dog, säger Kajsa som är läkarstudent.

”Bad oss att hjälpa att sätta nålar”

Hon berättar att det var ovanligt många huvudskador bland demonstranterna och att många hade varit avsvimmade. Det tog uppemot 45 minuter innan den första ambulansen var på plats. En läkare som deltog i frivilligt sjukvårdsgruppen berättar att ambulanspersonalen inte klarade av situationen.

– De bad oss att hjälpa till att sätta nålar. Vi fick också hjälpa till att övervaka människor som hade svimmat av. Ambulanspersonalen uttryckte att de tyckte att det var märkligt att det var så många poliser på plats men så få sjukvårdare, säger han.

Sjukvårdsgruppen hade sju personer på plats och de hjälptes åt att bära in de mest skadade människorna i en gränd.

– Det fanns inte tillräckligt med ambulanser så vi skickade folk med taxi till akuten, säger Kajsa.

Enligt Louise Ercolino vid Region Skånes pressjour kom det två kvinnor och åtta män till akuten.

Inga livshotande skador

Tre av dem betraktades initialt som allvarligt skadade. Minst en av de skadade fick stanna kvar på sjukhuset över natten.

– Det är en man som vårdas på akutavdelningen. Jag har i nuläget inga uppgifter om hans tillstånd, säger Louise Ercolino.

Hans Ivarsson, katastrof­ och beredskapsöverläkare på Umas berättar att det var flera med ortopediska skador och att några som kom med taxi hade huvudskador. Inget fall ska ha varit livshotande. Han berättar att det fanns sjukvårdsledare på plats vid torget redan från klockan 11.

– Vi hade även en ambulans på plats i Limhamn. Men situationen krävde att man kallade in fler ambulanser både från Malmö och andra distrikt, säger han.

Enligt Hans Ivarsson tog det tid för ambulanserna att nå fram eftersom det var ett tumult på platsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänslan med de vackraste julblommorna! Skicka blommogram med Interflora här.

Interflora

Publisert: