Läkarförbundet: Det är hårresande

Läkarförbundet reagerar kraftigt på Aftonbladets avslöjande.

Kommentarerna på Flashback strider mot hur en läkare bör uppföra sig på nätet.

– Det är hårresande, säger Karin Båtelson, förste vice ordförande i Läkarförbundet.

Läkaren arbetar på ett stort svenskt sjukhus - och har skrivit tusentals inlägg på Flashback. Många rasistiska och kränkande.

När Aftonbladet läser upp ett par inlägg för Läkarförbundets förste vice ordförande Karin Båtelson, reagerar hon med bestörthet.

– Det låter inte som en person som mår speciellt bra. Hans åsikter låter helt hårresande, säger hon.

"Etiken är det viktigaste för läkarkåren"

Karin Båtelson betonar att förbundet är mycket noggrant med att medlemmarna ska värna om jämlikhet och antirasism.

– Etiken är något av det viktigaste för läkarkåren och läkaryrket, säger hon.

Vad får man lov att skriva om sina patienter?

– Man får aldrig lämna ut något så att en patient går att identifiera. Sekretessen är det viktigaste. Sedan får man självklart inte lämna ut något som kan vara sårande eller nedvärderande. Vi har riktlinjer för hur läkare ska agera på nätet.  

Hur ser de riktlinjerna ut?

– De finns i sin helhet att läsa på nätet. Det gäller bland annat att man tänker på patientintegriteten, att man inte ska lämna ut uppgifter om sin arbetsplats, patienter och kollegor. Man ska ha en god ton som är förenlig med läkaretiken. 

"Ett gravt övertramp"

I ett inlägg skriver läkaren om en patient. Han redogör för att kvinnan är gift med en släkting och att de har fått utvecklingsstörda och blinda barn.

– Det är gravt övertramp när det gäller hur man ska bemöta patienter. Man får absolut inte skriva nedvärderande över huvud taget. Det kan även vara så att den patienten lätt kan identifieras, säger Karin Båtelson.

Behöver de etiska riktlinjerna skärpas?

– Man behöver alltid jobba mer. Det är ett stort problem med rasism och troll på nätet. Precis som alla andra yrkesgrupper eller medmänniskor behöver vi jobba mycket med detta.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN