Mejla

Wolfgang Hansson

Rävspel inför fredsmöte

NYHETER

Vem ska kunna stoppa Putin?

STÄLLER KRAV Putin håller på med rävspel – bara timmar innan mötet med bland andra Merkel ska äga rum.
STÄLLER KRAV Putin håller på med rävspel – bara timmar innan mötet med bland andra Merkel ska äga rum.

Rävspelet inför fredssamtalen om Ukraina i dag bådar inte gott.

När deltagarna bara några timmar före mötet inte ens kan ge klart besked om att det ska bli av känns chanserna till framsteg som små.

Särskilt med tanke på att deltagarna är mäktiga statschefer som Frankrikes Hollande och Tysklands Merkel.

Osäkerheten verkar ha sitt ursprung i Rysslands president Putin som anser att "vissa detaljer måste benas ut" för att det ska vara någon idé att träffas.

Precis som under hela den här konflikten är det Putin som håller i taktpinnen och tvingar övriga att dansa i hans tempo.

Vilket är en aning underligt eftersom han själv säger att Ryssland inte alls är inblandat i det krig som nu pågår i östra Ukraina. En lögn som blir allt svårare att upprätthålla någon som helst trovärdighet i, med tanke på de ryska rebellernas framryckningar med hjälp av ryska vapen och ryska soldater.

Inför dagens samtal har striderna intensifierats kring några strategiska städer och dödssiffrorna fortsatt stiga.

Lögnen är meningslös i den meningen att väldigt få tror på den men bidrar ändå till att lägga dimridåer över vad som egentligen händer i Ukraina.

Femtusen döda

Den vapenvila som parterna enades om i september förra året har aldrig fungerat. Istället har över femtusen människor mist livet och snart en miljon människor tvingats på flykt.

Meningen med dagens möte i Minsk är att enas om en ny vapenvila. Chanserna för en sådan att överleva beror helt och hållet på Putins intentioner.

Rysslands president sitter med alla trumfkort. Han vet att västvärlden inte är berett att skicka trupper till Ukraina för att försvara den västorienterade regimen i Kiev. Priset Ryssland hittills fått betala i form av sanktioner bekymrar inte Putin. EU är så splittrat i sin syn på vad som ska göras för att få Ryssland att lämna tillbaka Krim och sluta destabilisera Ukraina att det aldrig kan bli tal om riktigt kännbara sanktioner.

Då är det rekordlåga oljepriset ett större bekymmer för honom.

Darrar inte

Inför mötet i Minsk dag ringde USA:s president Obama till Putin och hotade att Ryssland skulle få betala ett högre politiskt pris om man inte upphör med sin aggression.

Underförstått att USA då kommer att skicka dödliga vapen till Ukrainas armé. Inte heller det är förmodligen något som får Putin att darra. Konflikten är på hans hemmaplan. Han har hur mycket vapen och soldater som helst han kan skicka in om så behövs.

Den avgörande frågan är vad Putins slutmål är och hur långt han är beredd att gå. Något bara han själv vet.

Strulet kring mötet i Minsk indikerar att Putin kanske inte alls vill ha någon ny vapenvila.

Kanske vill ha plocka åt sig ytterligare territorium för att få en landpassage ner mot Krim.

Slutmålet är förmodligen att bit för bit krossa det ukrainska motståndet för att till slut få president Porosjenko att skrinlägga alla planer på EU- och Nato-medlemskap.

Lyckas han med det kanske aptiten växer och sprider sig till andra grannländer.

I nuläget är det svårt att se vem som ska kunna stoppa Putin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukrainakrisen

Ukraina

Minsk

Vladimir Putin

Angela Merkel

François Hollande