Kvinna död efter allvarlig frontalkrock – Jens räddade man ur brinnande bil

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-03-06

En kvinna i 30-årsåldern omkom efter en frontalkrock mellan två bilar på fredagskvällen, i Ersmark i Umeå.

I den mötande bilen klämdes en man fast.

– Jag fällde ner framsätet och lyckades få ut honom via baksätet, säger Jens Gustafson, 29, som kom till olycksplatsen kort efter krocken.

Klockan 23.20 kom larmet om olyckan in. Två bilar hade då frontalkrockat på väg 364 strax utanför Umeå.

I den ena bilen klämdes en kvinna fast. Räddningstjänsten tvingades klippa upp bilen för att få kvinnan, men hennes liv gick inte att rädda.

En man i 35-årsåldern klämdes fast i den andra bilen som krockade.

– Bilens motorutrymme började brinna och några har då försökt släcka branden med snö, säger säger Simon Wormö, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

”Vällde in tjock rök”

Jens Gustafson från Umeå skulle skjutsa en kompis med sin bil och kom fram till olycksplatsen några minuter efter att de två bilarna kolliderat.

– Vi och några andra ser hur mannen åkt in i air bagen och är halvt medvetande. Andra börjar försöka få ut honom och jag går och tittar till kvinnan och ser att hon troligtvis är död. Då skriker de andra att det börjar brinna i mannens bil.

Flera personer försöker få ut mannen via dörren på förarsidan men utan att lyckas.

– Jag kommer ihåg lite av vad jag fick lära mig på undersköterskelinjen i Vilhelmina, där jag valde till räddningstjänst. Jag fäller ner förarstolen och tar bort huvudstödet och lyckas få ut honom den vägen. Det vällde in tjock rök så det var bråttom, säger Jens Gustafson.

”Pratade hela tiden”

Han säger att vägen inte var särskilt halt vid olycksplatsen, men att det var mycket halt i princip hela Umeå under kvällen. Han hoppas nu att mannen klarar sig.

– Det var tur att jag kom ihåg det här från utbildningen, man får hoppas att någon annan kan göra samma sak om jag skulle råka ut för något liknande, säger Jens Gustafson.

Mannen fick föras till sjukhus för vård. Han var då vid medvetande.

– Han svarade när vi frågade saker och vi pratade med honom hela tiden tills ambulansen kom och tog över, säger Jens Gustafson.

På väg 324 var trafiken avstängd i båda riktningar under räddningstjänstens arbete.

Polisen har tagit båda bilarna i beslag för teknisk undersökning. Det var på fredagskvällen inte känt vad som orsakat olyckan.

Följ ämnen i artikeln