De slåss om toppjobbet – så vill de leda partiet

1 av 4 | Foto: Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.
NYHETER

Nu har KD:s valberedning enats om vilka som är huvudkandiaterna till att ta över partiet.

Fajten står mellan ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor, oppositionsråd i Uppsala.

I eftermiddag grillas de båda på en intern utfrågning där representanter från alla KD-distrikt finns med.

Sedan Göran Hägglund aviserade sin avgång som partiledare för KD har arbetat med att hitta hans efterträdare tagit allt mer fart. Nu är den första nomineringsrundan avslutad. På en presskonferens i dag meddelande valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren att det finns två huvudkandidater: Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.

Hon meddelade också att två andra kandidater fått många nomineringar runt om i landet. Men både partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och EU-parlamentarikern Lars Adakutsson har sagt att de inte står till förfogande.

Grillas på internt möte

Under eftermiddagen ska de två kandidaterna frågas ut på ett nästan fyra timmar långt internt möte, där media inte var välkomna. Det arrangerades i Stockholm och leddes av tidigare SVT-journalisten Willy Silberstein. Efter att han frågat ut kandidaterna fick företrädare från samtliga distrikt ställa en eller två frågor var. Både politisk och organisatoriska frågor dryftades.

De 26 distrikten i KD har nu fram till den 12 mars på sig att nominera någon av huvudkandidaterna.

– Sedan väger vi ihop med med ett antal kriterier som vi redan har och presenterar vårt förslag på ny partiledning och ny partistyrelse, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Det är alltså inte bara antalet nomineringar som ligger till grund för valberedningens beslut.

– Vi ska föreslå den som vi anser är bäst för partiet. Då är nomineringarna en viktig del, men det finns också andra kriterier, men de håller vi för oss själva, säger Pålsson Ahlgren.

Fått tungt stöd

Ny partiledare väljs på rikstinget den 25 april. Ingen av de båda kandidaterna ville i dag ge besked om de är beredde att gå vidare med sin kandidatur och ta en öppen strid om den andra kandidaten blir den som valberedningen väljer.

De senaste dagarna har båda kandidaterna fått tungt stöd av KD-profiler. Ex-ministern Stefan Attefall vill se Forssmed som ny partiledare medan EU-parlamentarikern Lars Adaktusson stödjer Busch Thor.