Nya detaljer om bråket avslöjade

avJon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:

Björklund till Lööf: "Vad fan håller du på med"?

1 av 2 | Foto: FREDRIK LERNERYD
Nyhetsmagasinet Fokus avslöjar nya detaljer om spelet bakom Decemberöverenskommelsen. Bland annat ska Jan Björklund ha skällt ut Annie Lööf.

I dag avslöjar nyhetsmagasinet Fokus nya detaljer om spelet och bråken bakom decemberöverenskommelsen.

Jan Björklund skällde ut Annie Lööf som hellre ville ha nyval än förhandlingar.

– Vad fan håller du på med? skrek Björklund till Lööf.

Johan Anderberg, Nina Brevinge och Torbjörn Nilsson på nyhetsmagasinet Fokus har intervjuat runt 40 personer på centrala positioner i Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Intervjuerna ligger till grund för en rad nya avslöjanden och detaljer om spelet bakom decemberöverenskommelsen.

Det började med Sverigedemokraterna

Den andra december förklarade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson att partiet skulle "försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken."

Så var det klart. Den nya regeringen skulle inte kunna regera på sin budget.

Stefan Löfven trodde på samtal

Fokus beskriver vad som hände hos Socialdemokraterna på Rosenbad efter Sverigedemokraternas pressträff. Löfven blixtinkallade hela verkställande utskottet. Stefan Löfven sa att han trodde att de skulle få i gång ett samtal med Alliansen. Vissa nickade. Andra höll inte med.

Leendes framför kameror samlades Alliansföreträdarna.

– Ni har tre alternativ. Regera på vår budget, utlysa nyval eller låta oss ta över, sa Annie Lööf rakt ut.

”Vad i helvete gör vi nu?”

Sedan kom bomben. Direkt efter omröstningen utlyste regeringen nyval.

Moderaterna var i chock. De trodde att Löfven skulle avgå eller dra tillbaka budgeten och då hade de en plan B, skriver Fokus. Att ta över med hjälp av Sverigedemokraterna och låta Reinfeldt komma tillbaka. Men det skulle bli omöjligt.

Tomas Tobé fastnade i en fråga, skriver Fokus.

”Vad i helvete gör vi nu?”

Annie Lööf var redo

Men Annie Lööf var taggad på en ny valrörelse. Knappt en timma efter att regeringen utlyste nyval skrev hon följande på twitter:

"Stefan Löfven har kastat den röda handsken. Vi tvekar inte att ta matchen. Ser fram emot att möta väljarna 22/3 för ett bättre Sverige!"

Sedan gick turerna fram och tillbaka. I kulisserna arbetade mindre kända partimedlemmar för fullt för att nå en överenskommelse över blockgränserna och undvika nyval.

Den 17 december sa Centerns gruppledare Anders W Jonsson till Annie Lööf att Socialdemokraterna ville göra upp innan nyvalet blev officiellt.

”Vad fan håller du på med?”

– Nej för i helvete, vi vill ju ha extraval, sa Annie Lööf enligt Fokus.

Dagen efter fick Annie Lööf en rejäl utskällning av Jan Björklund för att Centerpartiet ryckt på axlarna åt förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Vad fan håller du på med? ska FP-ledaren ha sagt till Annie Lööf enligt Fokus.

På förmiddagen stod det klart. Alliansen skulle förhandla.

Och sent på kvällen den 23 december kom Alliansen med sitt sista bud.

"Där stod att alliansen kunde tänka sig att samarbeta om tre sakfrågor: försvaret, energin och pensionerna. Det var alltid något, resonerade socialdemokraterna. De hade tvingat alliansen att släppa kravet på lagstiftning och det fanns möjligheter att kalla det här för en start på samarbete", skriver Fokus.

Publicerad: