Känd brottsling på KD:s riksdagslista

Publicerad:
Uppdaterad:
EN ANDRA CHANS
Foto: Mikael Ljungman har dömts för svindleri i hundramiljonersklassen. Nu ställer han upp i riksdagsvalet för KD.
EN ANDRA CHANS

NYHETER

Mikael Ljungman, 50, är en av Sveriges mest kända ekonomiska brottslingar med flera långa fängelsestraff bakom sig.

Nu kandiderar han till riksdagen för Kristdemokraterna.

– Jag är jätteglad att KD har tagit emot mig. De har lyft upp mig och gett mig en andra chans, säger Mikael Ljungman.

För två veckor sedan blev Mikael Ljungman, 50, villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för bland annat bokföringsbrott och svindleri i hundramiljonersklassen.

Nu står han på plats 32 på Kristdemokraternas valsedel till riksdagen – och är engagerad i partiets rättspolitiska nätverk.

– I grund och botten är jag kristen själv. Sen står Kristdemokraterna för chansen att komma tillbaka till samhället. De har också andra värderingar som jag håller med om, säger Mikael Ljungman.

Fick sju års fängelse

Han har ett digert brottsregister: 1994 dömdes han för ett flertal bedrägerier, brott mot checklagen och mordbrand till två och ett halvt års fängelse. I januari 2009 dömdes han till fängelse igen, den här gången för bokföringsbrott.

Ett par månader senare – när han redan satt i fängelse – åtalades han för den största svindeln någonsin i Danmark. Med förfalskade dokument hade banker och kredit­institut förmåtts låna ut stora pengar till bolaget IT Factory – sammanlagt 1,3 miljarder i svenska kronor. Mikael Ljungman pekades ut som en av huvudmännen bakom blåsningen och dömdes till sju års fängelse.

– Det är ett liv som jag har lämnat bakom mig. Jag har ägnat mycket tid åt att reflektera på varför man hamnar där man gör, inte minst under de långa perioder som jag har suttit isolerad. Men det är klart inget som man bara skakar av sig, säger Mikael Ljungman.

Öppen med sin bakgrund

Enligt Mikael Ljungman gick han med i partiet redan 2012. Och han har hela tiden varit ärlig med sin bakgrund.

– Han har varit öppen med det och vi har varit väldigt öppna med vad som gäller i partiet för oss. Vi låter honom inte vara kassör och det har han inte bett om heller, säger Caroline Szyber, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Stockholm.

Vad tror du väljarna tänker när de ser det här?

– Vår utgångspunkt är att om man har sonat sitt brott har man rätt till en andra chans. Han har också varit väldigt öppen om att han har lämnat det där bakom sig. Det hoppas vi stämmer också, säger Caroline Szyber.

”Det där är passé”

Mikael Ljungman vill framförallt fokusera på kriminalpolitiska frågor inom Kristdemokraterna. Dessutom tycker han att arbetet mot människors utsatthet är särskilt viktigt. Men han hyser inga stora föreställningar om hur väljarna ska ta emot honom.

– Förtroende måste komma från det jag säger och det jag försöker göra. Jag kan inte framtvinga ett förtroende. Det jag har i bagaget, det har jag i bagaget. Det är både till ondo och till godo, säger han.

Har du kontakt med de andra männen som förekom i härvorna?

– Nej, jag har ingen kontakt med dem överhuvudtaget. Och det tänker jag inte ha heller. Det där är passé, säger Mikael Ljungman.

Publicerad: