UD framförde protest till Ryssland

Reporter: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryska stridsplan kränkte svenskt luftrum i onsdags.

I dag kallades den ryske ambassadören upp till UD – som framförde en protest.

Samtidigt går Försvarsmakten nu ut och beskriver kränkningen i detalj.

Den ryske ambassadören Victor Tatarintsev kallades upp till UD strax efter lunch på fredagen.

Vid 16-tiden framförde utrikesrådet Torbjörn Sohlström en protest till Ryssland med anledning av kränkningen av svenskt luftrum i onsdags.

– Han framförde en protest mot den här allvarliga kränkningen och sa att vi ser allvarligt på händelsen och att den inte får upprepas, säger Erik Zsiga, pressekreterare åt utrikesminister Carl Bildt (M).

Hade kontroll

Samtidigt kommer Försvarsmakten nu med information om vad som egentligen hände i onsdags. På sin hemsida slår man fast att det var två ryska attackflygplan av modellen Su-24 som kränkte svenskt luftrum söder om Öland vid lunchtid i förrgår.

De två planen var en kilometer in över svenskt territorium och kränkningen varade i en halv minut.

– Vi hade självklart kontroll på var de ryska flygplanen befann sig. Inledningsvis med radar och sedan med ett svenskt jaktflygplan som befann sig i närheten på annat uppdrag. Dessutom skickades också incidentjakten upp och identifierade de ryska planen, säger Gabor Nagy flygtaktisk chef i Högkvarteret.

Under fredagen lämnade Försvarsmakten en rapport om händelsen till regeringskansliet.

Allvarlig flygkränkning

På sin blogg skriver Carl Bildt att "det handlar om den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

Gabor Nagy uppger att de två ryska stridsplanen upptäcktes av försvarets sensorer "väl söder om svenskt territorium i södra Östersjön".

Ett Jas Gripen-plan fanns i närområdet och dirigerades mot de ryska planen.

– Vi beslutade att använda ett flygplan som hade andra uppgifter söder om Öland för att identifiera flygplanen och i värsta fall avvisa dem, säger Gabor Nagy.

Flygvapnets pilot kunde konstatera att de ryska planen befann sig innanför svensk territorialgräns.

– Han följde dem ut och de gjorde en flack sväng österut och lämnade svenskt territorium, säger Gabor Nagy.

Samtidigt kallades den svenska incidentjakten - två Jas Gripen - ut för en utökad kontroll av de ryska stridsplanen.

– Vår incidentjakt var på dem för att följa dem ytterligare österut. Det var för att ytterligare säkerställa att vi har teknisk koll på vem och vilka de var, säger Gabor Nagy.

Tre svenska plan inblandade

Han uppger att de två svenska planen följde efter de ryska stridsplanen långt ut i Östersjön - innan de fortsatte till den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad.

Försvarsmakten uppger att man har god dokumentation över kränkningen, bland annat i form av bilder. De svenska planen var bara "något hundratal meter" från de ryska stridsplanen.

Gabor Nagy vill inte kommentera Rysslands avsikt med kränkningen. Men att det skulle röra sig om ett misstag är inte troligt:

– Jag kan konstatera att det här är ett modernt flygplan med teknisk utrustning som bör möjliggöra en säker positionering. Dessutom använder de flesta nationer sig av en buffertgräns, ett område utanför andra länders territorium, som man har att förhålla sig till.

Fencer, som plantypen också kallas, kan flyga i överljudsfart och kan utrustas med både konventionella vapen och taktiska kärnvapen.

Aftonbladet har varit i kontakt med den ryska ambassaden i Stockholm - som inte vill kommentera varken kränkningen eller den diplomatiska protesten man tilldelats under fredagen.

– Det blir definitivt ingenting innan måndag. Och troligen har vi inga kommentarer då heller, skriver den ryska pressattachén Alexander Pashedko i ett sms.

Publicerad: