Hanne Kjöller slipper rättegång efter förlikning

Publicerad 2014-10-17

Fick be om krögarprofilen om ursäkt för felen

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller slipper att ställas inför en förtalsjury för sina faktafel om krögaren Erik Videgård.

Han har dragit tillbaka stämningen på 2,5 miljoner sedan hon bett om ursäkt.

– Jag valde en förlikning då jag fick mina villkor uppfyllda, säger Erik Videgård .

Erik Videgård omskrevs i Hanne Kjöllers bok En halv sanning är också en lögn, utgiven på Brombergs förlag.

Visserligen hade han döpts till ett annat namn men åtskilliga förstod ändå vem som avsågs.

Videgård, som drabbats av cancer och var dödsjuk fick inte en krona från försäkringskassan. Han tvingades låna pengar av sina föräldrar som redan hade det knapert. Hans mamma drabbades av hjärtinfarkt efter all stress. Om detta skrev exempelvis Aftonbladet.

Men Hanne Kjöller ansåg i sin bok att detta var ett exempel på osann ”offerjournalistik” och att Erik Videgård kunde ha betalat sina räkningar själv eftersom han bodde i en bostadsrätt värd 12,5 miljoner. Hon menade att denna sanning undanhållits i medias rapportering.

Men den sanningen var en lögn.

Stämdes för förtal

Bostadsrätten var en hyresrätt som alltså inte kunde säljas. Erik Videgård tog mycket illa vid sig och stämde Hanne Kjöller på 2,5 miljoner kronor för förtal.

Kapitlet om honom hade "författats på ett klumpigt och vanhedrande sätt", enligt hans juridiska ombud.

I våras utsågs också en förtalsjury i Stockholms tingsrätt , och en rättegång planerades preliminärt in till i går, den 16 oktober.

Men någon sådan blev aldrig av eftersom parterna nådde en förlikning, något som skedde redan i somras. Vad förlikningen innehåller är inte offentligt i alla delar men Erik Videgård har i vart fall fått en rejäl ursäkt. Han uppger till Aftonbladet:

– Hanne gav mig en skriftlig ursäkt som står mig fritt att publicera samt ytterligare ett villkor som godtagits under ömsesidig sekretess. Vi har även kommit överens om att berätta att inga pengar betalats ut från Kjöller eller Brombergs, till mig.

Därmed har den segdragna tvisten fått sitt avslut.