Tysk journalist följde IS – på nära håll

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mötte svensk hos terrorsekten: Han var lång och blond

1 av 3

De har halshuggit fångar offentligt och tvingat hundratusentals människor på flykt.

Nu har journalisten Jürgen Todenhöfer som första västerlänning följt världens farligaste terrorgrupp - IS - på nära håll.

I staden Mosul mötte han en ung svensk.

– Han sa att han njöt av att vara där, berättar Jürgen Todenhöfer för Aftonbladet.

Jürgen Todenhöfer, 74, är en före detta tysk kristdemokratisk politiker som har skrivit flera böcker om Irak och Afghanistan.

Han är känd i hemlandet för sin kritik av USA:s krig i de båda länderna. Världskänd blev han nyligen när han som första västerlänning fick tillträde till IS-ockuperade delar i Syrien och Irak, ett område större än Storbritannien.

Todenhöfers unika vittnesmål har återberättats i medier över hela världen och han har intervjuats av internationella mediebolag under de senaste dagarna.

Varje steg övervakades

Todenhöfer förhandlade i månader med IS innan han kände sig tillräckligt trygg för att våga åka i mitten av december. På plats, i de ockuperade områdena, övervakades varje steg han tog av terroristerna, som tidigare dödat utländska journalister och hjälparbetare. Todenhöfer fick lämna ifrån sig sin mobil och dator och terroristerna gick igenom alla hans filmer.

IS-soldaterna som övervakade honom var korrekta, men inte snälla, har Jürgen Todenhöfer sagt.

Mest tid tillbringade han i Mosul, Iraks näst största stad där 130 000 kristna och tusentals andra människor från minoritetsgrupperna fördrivits tidigare i år. På ytan var allting normalt. Trafiken flöt på, affärerna var öppna. Samtidigt levde människor i rädsla för IS.

"En hemsk känsla av normalitet" beskrev Todenhöfer i en CNN-intervju.

En blond och glad man

En kväll träffade han en grupp IS-soldater i Mosul. En lång, blond man fanns bland dem. Jürgen Todenhöfer uppskattar att mannen var 27-28 år gammal.

– Han såg väldigt bra ut, hans ansikte lyste av glädje. Han sa att han var från Sverige och att det var den bästa tiden i hans liv, säger Todenhöfer i en telefonintervju med Aftonbladet.

Något mer fick han inte veta. Svensken vägrade att säga sitt namn eller var i Sverige han kom ifrån.

– De flesta av de utländska krigarna vill inte visa sina ansikten framför kameran eller berätta några detaljer - för att de inte vill bli igenkända av sina familjer, säger Todenhöfer.

Ingen av de unga männen han mötte visade någon ånger när de talade om att IS halshugger människor offentligt. Tvärtom är de övertygade om att de brutala metoderna är rätt, berättade de för Jörgen Todenhöfer.

– "Ni i väst har dödat hundratusentals människor i det dolda. När vi dödar får alla se det", sa de till mig.

Todenhöfer träffade en ung tysk terrorist som öppet, framför kameran, berättade att IS är beredda att döda 200, 300, 500 miljoner människor. Så många som behövs innan terrorgruppens mål, en stat byggd på IS perverterade tolkning av islam – som fördömts brett av andra muslimska ledare, – är uppfyllt. Endast kristna och judar, som tillhör samma monoteistiska tradition, kan komma att tolereras. Alla andra, även muslimer som är för demokrati riskerar döden eller att bli slavar.  IS hotar även att komma till Europa.

Hotar döda miljoner

– Har du hört dem tidigare säga öppet att de är beredda att döda så många människor? Det var en chockerande överraskning, säger Jürgen Todenhöfer.

Västvärlden har underskattat IS, anser Todenhöfer. Runt 400 IS-soldater lyckades besegra över 20 000 irakiska trupper i kampen för Mosul. De satte skräck i irakierna när de skickade självmordsbombare mot dem.

– Jag mötte en oerhörd övertygelse. De är inte rädda att dö.

Många av de unga männen han träffade beskriver han som påfallande intelligenta och välutbildade. Flera har valt att ansluta sig till terrorsekten för att de vill vara en del av någonting större. De upplever att de är med och återskapar en mytisk islamisk stat, så som de tror att den såg ut under profeten Muhammeds och hans första fyra efterföljares tid för 1400 år sedan.

– Jag kan en del om islam och tror inte att varken profeten eller hans anhängare skulle tolerera IS, säger Todenhöfer.

Krigen kommer fortsätta

Hur man ska stoppa unga människor från att ansluta sig till IS? Jürgen Todenhöfer har inget omedelbart svar på den frågan. Han påpekar att han inte är politiker längre, men att diskrimineringen som många muslimer i Europa upplever måste ta slut. När han korsade gränsen från Turkiet till Syrien talade han med en ung tyska, den enda kvinnan han fick prata med under hela resan. Hon berättade hur hon trakasserats av tysk polis efter att ha konverterat till islam och gjort pilgrimsfärden till Mekka. Kvinnan sa att myndigheterna tog hennes barn ifrån henne.

– Aldrig, aldrig, aldrig, var hennes svar på frågan om hon någonsin tänker återvända till Tyskland, säger Jürgen Todenhöfer.

Han har träffat flera gerillarörelser och gjort över 50 resor till området under årens lopp. Något slut på dödandet ser han inte. Åren som kommer blir hemska, med flera krig, förutspår Jürgen Todenhöfer.

Araberna måste styra sig själva

För att minska terroristernas framfart krävs en riktig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina, menar han. En annan, kanske ännu viktigare åtgärd är att den irakiska regimen slutar diskriminera den sunnitiska delen av befolkningen. Bara om de återfår tron på staten kommer de sluta att stödja IS.

Västmakternas bombningar av IS hjälper inte heller. Och även om marktrupper skickas in riskerar de att förlora mot de fanatiska och erfarna IS-krigarna. Bäst för regionen vore om väst slutade blanda sig i militärt och gav upp stödet för regimer som gynnar dess egna intressen, tror Todenhöfer.

– Jag vet att många kommer att säga om vi drar oss tillbaka blir det krig. Men det blir krig även med vår strategi. Araberna måste själva bestämma vilka som styra deras länder, säger Jürgen Todenhöfer.

Publicerad: