Öppen SD-strid om makten i Göteborg

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Foto: TT
Mikael Jansson, distriktsordförande, SD Göteborg.

Ännu en maktstrid rasar nu för öppen ridå i Sverigedemokraterna.

På lördag riskerar den förre partiledaren Mikael Jansson att förlora kontrollen över partidistriktet i Göteborg.

Han utmanas av Jörgen Fogelklou, en av Jimmie Åkessons nära förtrogna.

Nyligen utspelades en kaosartad strid om makten i SD-distriktet i Stockholm. Efter ett långt möte valdes SDU:s vice ordförande William Hahne till ny ordförande, mot partiledningens vilja. Men det nya styret i Stockholm har inte kunnat komma igång och arbeta ännu, eftersom det inte skett någon överlämning. Samtidigt utreder partiledningen Hahnes framtid i partiet, då han riskerar uteslutning.

Gammal konflikt

Konflikten mellan partiledningen och SDU, som vill föra en mer hårdför nationalistisk linje, sitter djupt i partiet. Ungdomsförbundet har länge haft en god relation med SD-distriktet i Göteborg, som leds av f.d partiledaren Mikael Jansson. Distriktet sägs ofta tillhöra "bunkerfalangen", som kuppades bort från makten av Jimmie Åkesson och hans närmaste män 2005.

På lördag riskerar Jansson att tappa greppet även om Göteborgsdistriktet, som han varit ordförande för i nio år.

När valberedningen nyligen presenterade förslaget på ny styrelse i Göteborg fanns han inte med. I stället föreslås Jörgen Fogelklou, en av Jimmie Åkessons nära medarbetare, att ta över.

Men Jansson tänker inte ge sig och på distriktårsmötet på lördag blir det öppen strid.

– Jag ställer upp för omval, absolut. Jag blev ganska överraskad att jag inte fanns med. Men det finns alltid personlig vilja bakom. Valberedningens ordförande har varit drivande i att mitt namn inte ska vara med, säger han.

"Bör bo i Göteborg"

Stefan Falktorp, valberedningens ordförande, säger att Mikael Jansson varit viktig för SD Göteborg, men att hans arbete som riksdagsledamot i Stockholm gör att han inte kan kan vara tillräckligt närvarande.

– Det är den främsta anledningen. Vi tycker Fogelklou är en lika bra kandidat som Jansson, plus att han bor i Göteborg. Som ordförande för ett så stort distrikt bör man bo och verka här.

Falktorp menar att SD:s politik i Göteborg kommer stå fast, men gör ingen hemlighet av att han tycker det är bra att Fogelklou står nära Åkesson och partiledningen.

Jörgen Fogelklou själv tror att det blir en jämn fajt på lördag och menar att det inte finns någon spricka mellan honom och Mikael Jansson.

– Det är en jätteära och utmaning att ha blivit föreslagen. Det ska bli fantastiskt roligt att få leda Göteborg, om det nu blir så.

Även Fogelklou lyfter fram att han står närmare partiledningen än vad hans motståndare gör. Däremot menar han att partiledningen inte haft något med hans nominering att göra.

– Jag har inte ens haft någon kontakt med Jimmie, som jag är nära vän med, på grund av hans sjukskrivning.

Bäddat för jämn strid

Mikael Jansson tror också att det blir en jämn omröstning.

– Vi har en stor verksamhet med många medlemmar och stor ekonomi i Göteborg. Styrelsen får mer formen av att man ska sätta ramar. Jag har ju tagit fram alla styrdokument, som budgetförslag, valplaneringar och annat. Jag är väldigt duktig på det, det tycker jag är styrelsens första roll, säger han.

I riksdagsvalet i höstas fick SD stöd av 9,64 procent i Göteborg. I kommunvalet stannade man på 7,02 procent.

Publicerad: