Valåret 2014

Löfven: Fattigdom går inte att förbjuda

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

HELSINGBORG. S-ledaren Stefan Löfven reagerar starkt på Moderattoppen Cecilia Magnussons förslag om att förbjuda tiggeri.

– Fattigdom går inte att förbjuda, den måste man göra något åt, säger han.

Stefan Löfven är just nu på valturné i Skåne och Halland. Temat för resan är sjukvård och vilka satsningar som Socialdemokraterna menar krävs.

S-ledaren reagerar starkt på att en hög företrädare för Moderaterna, riksdagsledamoten Cecilia Magnusson från Göteborg, i dag skriver att hon vill förbjuda tiggeri för att lyfta människor ur fattigdom, vilket hon menar passar väl ihop med det egna partiets arbetslinje.

– Det må ligga i linje med Moderaternas politik, men inte med vår. Fattiga människor måste få hjälp att komma ur fattigdomen genom ett arbete, säger Löfven.

”Tydlighet från EU krävs”

Stefan Löfven slår fast att tiggarna, som ofta har sitt ursprung i länder som Rumänien, är i en "oerhört utsatt situation".

– De behöver få komma i arbete, det är det absolut bästa. Att förbjuda tiggeri är ingen lösning, säger han.

För att detta ska lyckas menar Stefan Löfven att EU är nyckeln. Länderna måste gemensamt sätta press på tiggarnas hemländer.

– EU ger redan nu stöd till Rumänien för att man ska hjälpa alla människor, även romerna. Så det som krävs nu är tydlighet mot Rumänien. Rumänien ska få stöd, men då ska de också göra sitt för att även romerna ska få en drägligt bra situation.

Under morgonen har Moderaternas riksorganisation tagit avstånd från M-ledamotens debattartikel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014