”Det var överraskande många”

NYHETER

Oro hos anställda efter storvarslet

1 av 12 | Foto: Sunil Shah och Niklas Brunlid utanför Sony Mobiles lokaler i Lund.

Anställda på Sony Mobile i Lund var beredda på varslet – men inte på antalet. Att så många som 1 000 personer kan förlora jobbet kom som en överraskning.

– Det kommer säkert märkas i lokalen att vi blir färre. Det är ju hälften av alla här, säger Sunil Shah, 47 år, som arbetar med mjukvara.

Det var en samlad men dämpad stämning bland de anställda när de kom tillbaka från stormötet i Baltiska hallen, Malmö. Att 1 000 personer – hälften av hela personalstyrkan kan förlora jobbet – var fler än vad de flesta hade räknat med.

– Det är en jättestor siffra. Varslet var väntat eftersom det går dåligt för företaget. Men alla är överraskade över att det blev så många, säger en konsult som vill vara anonym.

”Ingen sitter säkert”

Mjukvaruutvecklaren Niklas Brunlid har klarat sig genom två varsel på Sony Mobile i Lund. Men denna gången ser det mörkare ut.

– Ingen sitter säkert den här gången eftersom det är så många som 1 000 som varslas. Förra gången gick man dessutom ut med att det var inom hårdvara man skulle skära. Det har man inte gjort nu, säger han.

Mer förvirring än ilska

Varslet gäller både anställda och konsulter som är verksamma i Lund. Hur stor del som ska tas från varje personalgrupp har ledningen ännu inte bestämt. Det återstår också att se efter att fackförbunden har sagt sitt under de förhandlingar som kommer inledas i veckan. Eftersom ledningen inte har gett någon ledtråd om vilka som drabbas var det mer förvirring än ilska under resten av arbetsdagen.

– När bussarna kom tillbaka var det flera som sa att ”nu får man kämpa för att behålla motivationen”. Men sedan har folk jobbat på igen och det har varit som en vanlig arbetsdag, säger Henrik. 30 år, konsult.

Sony Mobile ska totalt göra sig av med 2 100 anställda över hela världen. Nästan hälften av dem ska tas i Lund. Henrik tror inte att det är lönenivåerna i Sverige som har avgjort hur varslet fördelades.

– Lönerna är ganska höga i Japan. Jag tror istället att det är så att man vill värna om sitt eget.

”Kanske mer naturligt”

Även andra anställda som Aftonbladet talat med tror att nedskärningen drabbar Lund eftersom företaget är japanskt. Det blir då naturligt att centralisera till Tokyo när något måste bort. Dessutom går det relativt bra för Sony Mobile på den japanska marknaden.

– Den europeiska marknaden är lite mer mättad och det är mot den som vi i Lund arbetar. Då kanske blev det mer naturligt att göra neddragningen här, säger Sunil Shah.

”Är brist på ingenjörer”

Trots det tunga beskedet idag uttryckte flera anställda en viss optimism inför framtiden. Få tror att verksamheten i Lund försvinner helt. Även om Sony Mobile skulle lägga ned i Lund kan det komma andra företag som vill ta över. Eller så kan anställda själva bilda nya företag – vilket skett vid tidigare varsel. Niklas Brunlid menar att de som arbetar i företaget sitter på en eftertraktad kompetens,

– Det sägs hela tiden att det är brist på ingenjörer. Så jag tror det finns en god chans att få ett nytt jobb.