UNHCR

UNHCR-chef hyllar svensk flyktingpolitik

Av: 

Lisa Röstlund

Anette Holmqvist

NYHETER

Sverige är ett av världens främsta länder när det kommer till att ta ansvar för flyktingarna från Syrien.

I dag tackade FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres, i möte med Stefan Löfven och Margot Wallström, för all hjälp.

– Alla europeiska länder borde göra som Sverige, säger han.

50 miljoner människor befinner sig på flykt, och Sverige är det land i Europa som tar emot flest asylsökande per capita, enligt statistik från FN:s flyktingkommissariat UNHCR i fjol.

Nu har regeringen bjudit in FN:s flyktingkommissarie och chef för UNHCR Antonio Guterres till Sverige.

I går träffade han statsminister Stefan Löfven (S).

"Sverige och Tyskland står ut"

Under förmiddagen höll Guterres presskonferens med utrikesminister Margot Wallström (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP), och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Huvudbudskapet från den svenska regeringen till Guterres är att fler länder måste ta ansvar dels för att lösa Syrienkonflikten, men också för flyktingmottagandet.

– Vi vill ta vårt ansvar, vi vill välkomna alla, men vi måste också samarbeta politiskt, säger Wallström under en presskonferens vid Rosenbad under förmiddagen.

– Jag insisterar på ett delat ansvar, eftersom Sverige och Tyskland står ut när det gäller flyktingmottagandet, fortsätter hon.

Wallström upplever att Sverige där har starkt stöd från Guterres.

– Det är viktigt att på en global nivå diskutera hur de system ser ut som faktiskt reglerar det här. Guterres säger att det inte fungerar längre, säger hon till Aftonbladet.

Wallström tar upp att Sverige nu lovar ytterligare 30 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar i Ukraina, men att Guterres framför allt inte är "här med håven", utan för att visa tacksamhet.

Tackar Sverige

Guterres säger i sin tur att han främst är här för att å FN:s vägnar tacka Sverige för sin del av flyktingmottagningen.

– Jag vill uttrycka min tacksamhet till Sverige och det svenska folket. Alla europeiska länder borde göra som Sverige just nu. Den svenska generositeten borde vara en referens i dagens värld. Det här stödet är viktigare än någonsin, för första gången sedan andra världskriget är över 50 miljoner människor på flykt. Flyktingkommissarien konstaterar att behoven ökar dramatiskt.

– Vi måste absolut ha en effektiv harmonisering för en rättvis fördelning av flyktingmottagningen. Sverige och Tyskland gör vad de ska, men övriga länder i Europa måste också ta sitt ansvar, säger Antonio Guterres.

Han säger att mottagande och integration måste harmoniseras snabbt inom EU.

– Vi är redo att stödja politiska lösningar för rättvis fördelning av flyktingar om det inte går tillräckligt snabbt. Det måste finnas en europeisk gemensam linje när det gäller asylpolitik, säger han.

I första hand borde systemet som redan antagits inom EU fås att fungera, i andra hand förespråkar han ett kvoteringssystem.

"Systemet fungerar inte"

Guterres tar upp att flyktingsmugglare blir rika på att utnyttja situationen, och efterfrågar fler lagliga vägar för dem som flyr för sitt liv, in i EU.

De flesta kommer i dag in i EU via Italien och Grekland – samtidigt tar Sverige och Tyskland emot flest Syrienflyktingar.

– Systemet fungerar uppenbarligen inte. Dessutom saknar många länder helt en integrering, vilket gör det omöjligt för människor att stanna och överleva där.

Isabella Lövin tar upp fyra pågående allvarliga så kallade "nivå-3-kriser" i världen: Sydsudan, Syrien, Centralafrikanska republiken och Irak.

Sverige är den femte största biståndsgivaren till UNHCR i världen. 900 miljoner donerades förra året.

– Världssamfundet står inför en ojämförlig kris och har inte sett så många flyktingar sedan andra världskriget, säger hon, och påpekar att konflikterna ser ut att bli långvariga.

"Kommer inte försvinna"

Lövin säger till Aftonbladet att Syriens grannländer får utstå enorma påfrestningar på grund av flyktingtrycket.

– Vi är nu med att ta fram en strategi för att hjälpa de här länderna med infrastruktur, sjukvård, skolor, allt som utsätts för enorm press just nu. Vi är bland de bästa i världen att ge bidrag till UNHCR och organisationer men även med att ge bilateralt stöd till länder. Vi gör så gott vi kan. Problemet, om jag ska vara ärlig, är att många av de här länderna inte vill ha hjälp för att riskera att situationen blir permanent. Det skapar stora problem. Vi måste jobba med orsaken: problemet är inte flyktingarna, utan kriget.

Morgan Johansson tar upp att Sverige i fjol ledde arbetet att hjälpa över 50 000 flyktingar från läger utanför Syrien till EU.

– Vi måste få en mer rättvis fördelning av ansvaret. Flyktingsituationen kommer inte försvinna, utan tvärtom. Risken är att det kommer att fortgå över överskådlig tid. Vi har även klimatförändringarna som kommer att sätta en stor mängd människor på flykt, säger han.

Johansson föreslår att Sverige tillsammans med Tyskland och Italien ska ta en ledande roll kring flyktingmottagandet i Europa.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

UNHCR

ÄMNEN I ARTIKELN

UNHCR

Stefan Löfven

Morgan Johansson

Margot Wallström

Isabella Lövin

FN, Förenta nationerna