En död och flera skadade efter vattenläcka i Lund

Av: John Granlund, Staffan Dickson, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

LUND/STOCKHOLM. När det 88-gradiga vattnet forsade ut över gatorna utbröt kaos.

Fyra personer fördes till sjukhus med brännskador - och i tumultet störtade en buss fram med dödlig utgång.

– Sikten var i princip obefintlig, säger Nils Norling vid Skånepolisen.

Här har polisen spärrat av i Lund
Här har polisen spärrat av i Lund

En brusten fjärrvärmeledning i en kulvert under Sankt Laurentiigatan i närheten av Lunds centralstation orsakade kaos vid 18-tiden i går kväll.

Plötsligt forsade hett vatten ut över gatorna - med resultatet att Lund sveptes in i tät dimma under flera timmar.

– Det var så mycket rök så jag trodde det brann. Jag såg knappt handen framför mig. Men så såg jag att vattnet forsade fram på gatorna, säger Morgan Arnesson, 50.

Obefintlig sikt

Polis kallades till platsen.

– Patruller på plats har sagt att sikten är i princip obefintlig. Det är mycket hett vatten som har läckt ut från ledningen. Reaktionen med kall luft leder till väldigt mycket ånga, säger Nils Norling, informatör vid Skånepolisen.

Samtidigt hade ordningsmakten problem med att hålla fredagsfirande Lundabor kring Clemenstorget och centralstationen borta från det brännheta vattnet. Ett större område spärrades av - men ändå brännskadades tre män, enligt Skånes universitetssjukhus.

– Akuten i Lund har fått in tre personer som i stort är lindrigt skadade. Men de har ordentligt brännskador, säger Anna Möller på Region Skånes presstjänst.

Räddningstjänsten uppger att en brandman brännskadades när han fick hett vatten över en fot.

”Otroligt brak”

En dryg timme efter att fjärrvärmeledningen sprungit läck bröt plötsligt en regionbuss från Skånetrafiken genom avspärrningarna. En man i 65-årsåldern dog och tre kvinnor i 20-årsåldern skadades lindrigt.

– Plötsligt hörde jag ett otroligt brak och många människor som skrek. När jag vände mig om såg jag en buss komma i hög fart nedför gatan och en polisman som sprang efter, säger vittnet Johan Hultgren från Karlshamn.

Bussen kördes av operatören Nobina som sent i natt inte hade några svar på varför bussen skenade.

– Det vi vet är att i och med den här vattenläckan uppstod så dirigerade polisen om vår buss och att den bussen senare då var inblandad i en olycka, en allvarlig olycka där en person tyvärr omkom, säger Nobinas kommunikationschef Maryam Yazdanfar.

Hon uppger att busschauffören chockades och vill inte spekulera i vad som föranledde olyckan innan polisens utredning är färdig.

Utreds som olycka

Polisen uppgav sent i natt att händelsen utreds som en trafikolycka och att det är oklart varför den inträffade.

– Just nu utreds det som en olycka. Bussen har av okänd anledning skenat och ett antal personer har blivit påkörda av den. Vi har hållit förhör med chauffören och vittnen och tagit bussen i beslag och kommer att undersöka den, säger Nils Norling.

Vid 21-tiden forsade vattnet fortfarande fram på gatorna vid centralstationen, om än med mindre kraft. Länge var det oklart exakt var läckan uppstått, enligt energibolaget Kraftringen.

– Vi har inte en aning om vad det är som orsakat den. Vi har aldrig varit med om nåt liknade under hela vår historia, sa Michael Widing, pressansvarig för Kraftringen, till Sydsvenskan.

Först över tre timmar efter att vattnet började spruta stoppades flödet och avspärrningarna runt området kunde hävas.

Då kunde polis och räddningstjänst konstatera att sammanlagt sju människor skadats och en dött under fredagskvällen i Lund.

Publicerad: