Mejla

Wolfgang Hansson

Obama sparkar regeringens ende republikan

Publicerad:
Uppdaterad:

President Obama ger sin försvarsminister sparken.

Det innebär att Obama snart är inne på sin fjärde försvarsminister trots att han inte ens suttit sex år som president.

Han gör sig också av med den ende republikanen i sin regering.

Officiellt ligger ingen schism bakom Hagels avgång. Hagel slutar sedan de två ömsesidigt enats om att det var "dags för ett nytt ledarskap".

Detta trots att han bara suttit två år på sin post. Han är den tredje försvarsministern under Obamas styre. En indikation på att presidenten haft problem att fylla posten med någon som inte försöker driva försvarsfrågorna i annan riktning än presidentens.

I Hagels fall verkar president ha blivit upprörd sedan Hagel på eget bevåg i augusti kallade Islamiska staten för "ett omedelbart hot mot alla våra intressen. Detta är något långt utöver vad vi tidigare sett."

Detta sa Hagel några månader efter att president Obama hade liknat IS vid ett amatörlag i basket.

Nya hot

Enligt anonyma källor inom administrationen är Obamas version att Hagels främsta arbetsuppgift varit att se till att det amerikanska trupptillbakadragandet från Afghanistan fungerade på ett smidigt sätt. Med IS framfart och andra säkerhetspolitiska hot som ebola behövs det en person med andra typer av kunskaper på posten.

Enligt Hagels egna rådgivare hade dock Hagel tänkt sig att sitta sin tid ut till 2016.

Så uppenbart finns det någon form av oenighet mellan de två.

Man kan också se avgången i ljuset av demokraternas smärtsamma nederlag i mellanårsvalet till kongressen. Hagel är regeringens ende republikan och det kan tänkas att Obama vill besätta posten med en demokrat nu när republikanerna kontrollerar hela kongressen.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM