Valåret 2014

Fi:s valkupp kritiseras – kontrar med ny affisch

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson, Josefin Westin

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery
Moderaternas valaffisch med bild av partiledaren Fredrik Reinfeldt med ett par påklistrade rosa glasögon. Feministiskt initiativ (Fi) drog på söndagskvällen igång en kampanj där Fi-anhängare runt om i landet sätter rosa glasögon på diverse partiledare på olika valaffischer.

När Feministiskt initiativ inte har råd med egna valaffischer lånar det andra partiers – för att uppmärksamma jämställdhet.

De rosa glasögonen har fått de andra partierna att rasa.

– För oss var det viktigt att agera. I stället för att förstöra Fi:s affischer så sätter vi nu upp egna där vi skriver "Feminism utan vandalism", säger Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund

I går kväll maskerades valaffischerna i Stockholm. Bland andra Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) har sedan dess försetts med ett par rosa glasögon och texten "Låt dem sitta kvar efter valet också."

Bakom glasögonkuppen står Feministiskt intiativ.

– Vi vill påminna de andra partiledarna om att de har faktiskt ställt sig bakom ett antal jämställdspolitiska mål i riksdagen och de har inte lagt fram någon politik för hur vi ska nå de målen. Vi vill uppmärksamma dem på det och faktiskt visa att vi måste ha rosa glasögon efter valet, säger Gudrun Schyman, partiets talesperson.

”Vandaliserar affischerna”

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) var en av de drabbade.

"Om jag hade velat ha Fi-glasögon på min affisch, hade jag haft det. Nu sitter dom där ändå. Åverkan", skrev hon på Twitter tidigare i dag.

Centerpartiets kommunikationschef, Ola Spänner, rasar mot Fi:s tilltag och hänvisar till de ideella krafternas arbete som ligger bakom affischerna. Partiet har sedan tidigare dragits med en hel del skadegörelse av affischer.

– Gudrun Schyman tar det till en ny nivå när hon går ut och paraderar med att de saboterar andras affischer. Det är upprörande. Jag utgår i från att de förr eller senare ber om ursäkt och tar tillbaka det, säger Spänner.

Även Folkpartiets ungdomsförbund, LUF, har reagerat.

– Det är anmärkningsvärt att ett parti uppmanar sina medlemmar att faktiskt vandalisera andras affischer. Det här är ideella krafter som lägger sina kvällar och helger på att sätta upp dem i ur och skur. Jag tycker att det faktiskt är riktigt dåligt att man inte kan visa respekt för demokratin och för de ideella människokrafternas engagemang utan istället förstör, säger Linda Nordlund, LUF-ordförande.

S-ledaren Stefan Löfven är också kritisk:

– Jag tycker att man kan låta bli andras valaffischer.

Fredrik Reinfeldt (M) lika så:

– Jag tycker det är väldigt onödigt eftersom alla ju får plats till offentliga rummet. Alla partier syns ju. Det är överambition och överaktivism att i stället för att sätta upp och rätta till sina egna ge sig på motståndarna.

Har inte råd med egna

Schyman vill inte kännas vid kritiken. Hon påpekar att glasögonen har satts fast med häftmassa och kommer att tas bort efter ett dygn.

– Det här är väl ett sätt att få in lite nya färska perspektiv i valdebattens slutskede. Annars verkar de här frågorna sjunka. Vi har satt dit dom men tar också bort dem. Vi förstör ingenting, säger hon.

Det är inte ens tillfällig vandalism?

– Nej, det kan man verkligen inte säga. Det är snarare att få en del av det offentliga samtalet. Det är med lite humor.

KD och FP menar att Fi snarare bryter mot demokratin och förlöjligar de andra partierna.

– Nej, men det gör vi ju inte. De har ju gjort utfästelser. Vi har tagit upp det också att de ska jobba för de här jämnställdhetspolitiska målen men vi ser ju ingen politik. Så vi tyckte att det var bra att påminna om det.

Kunde ni inte ha skaffat egna affischer?

– Vi har ju inga pengar till att delta i det här racet som pågår med valaffischer, valfilmer, annonser på bussar, tunnelbanor och tåg. Vi är en organisation som saknar medel och då tänkte vi att det också kunde vara ett sätt att visa på det faktum att villkoren är väldigt olika.

Så då lånar ni andras valaffischer?

– Ja, för ett ögonblick.

Kontrar med nya affischer

LUF nöjer sig dock inte med det utan kontrar i demokratins namn – med nya valaffischer, som sätts upp i Stockholm under eftermiddagen.

– För oss är det viktigt att agera och i stället för att förstöra Fi:s affischer så sätter vi upp egna där vi skriver "Feminism utan vandalism", säger Linda Nordlund.

Ungdomsförbundet går alltså vidare med moderpartiets valslogan "Feminism utan socialism", som FP-ledaren Jan Björklund först mytande under sitt tal i Almedalen i somras.

– Ska man vara en trovärdig feministiskt alternativ som gör anspråk på riksdagsplatser ska man också visa att man är mogen nog att respektera de demokratiska spelreglerna, säger Nordlund.

Folkpartiet har även funderat på att polisanmäla händelsen på lokal nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM