Här väljs Sverige in i Natos finrum

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Karin Enström på det historiska Natomötet tillsammans med ÖB Sverker Göranson och nye Natoambassadören Håkan Malmqvist.
Foto: WOLFGANG HANSSON
Karin Enström på det historiska Natomötet tillsammans med ÖB Sverker Göranson och nye Natoambassadören Håkan Malmqvist.

NEWPORT, WALES. Här väljs Sverige in i Natos finrum.

Sverige får ett "guldkort", en särskild status inom Nato.

Något som kan vara ytterligare ett steg mot fullt medlemskap.

Denna historiska händelse tilldrar sig i ett provisoriskt konferensrum på Celtic Manors takterrass i Newport, Wales där Natos toppmöte i dag avslutas. Ett rum med det föga sexiga namnet Nac2.

Exklusivt möte

Mötet är försenat eftersom Natos utrikesministrar dragit över tiden. När försvarsministrarna släpps in tar de sig långsamt fram till just sin plats. Sveriges försvarsminister Karin Enström stannar upprepade gånger och hälsar på andra försvarsministrar som hon tidigare träffat i olika sammanhang, bland annat den brittiske Michael Fallum som hon sitter bredvid. Hon ler och ser glad ut.

Det här är första gången som Natos 28 försvarsministrar sätter sig i ett exklusivt möte med de fem länder som man beslutat att "utökade samarbetsmöjligheter". Förutom Sverige är det Finland, Australien, Jordanien och Georgien.

Av 22 partnerländer är dessa de som Nato särskilt uppskattar men som av olika skäl inte kan eller inte vill bli medlemmar just nu. Meningen är att varje land ska kunna skräddarsy sitt samarbete med Nato. Idén kommer från USA som kallar det "Guldkort".

”Kan påverka”

Den särskilda statusen innebär bland annat att Sverige kan vara med och påverka planeringen av Natoövningar och delta i ett utökat underrättelsesamarbete. Vad det innebär i övrigt bestäms till stor del av Nato. Där Nato vill släppa in Sverige kommer vi också att kunna delta.

Egentligen finns det bara en gräns. Nato kommer aldrig att garantera att man ger Sverige skydd ifall vi bli attackerade utan att vi blir medlemmar. Vi kommer inte heller att formellt få sitta med och fatta beslut.

Å andra sidan behöver Sverige inte heller ställa upp militärt för att skydda andra Natomedlemmar.

”Plockar russinen ur kakan”

Mötesrummet består av bord placerade i en väldigt stor cirkel så att alla 28 medlemsstaterna och de fem guldkortsmedlemmarna ska få plats. I mitten av cirkeln finns ett upplyst Natoemblem placerat.

Karin Enström har med sig ÖB Sverker Göranson och Sverige nye Nato-ambassadör Håkan Malmqvist. De får sitta på stolsraderna precis bakom försvarsministrarna.

Vi är ett fåtal journalister som tillåts vara med en kort stund. När mötet börjar på riktigt kör säkerhetsvakter ut oss.

Sverige tillåts med Natos goda minne att plocka russinen ur kakan eftersom vi är det icke-medlemsland som nästan alltid ställer upp vid internationella operationer. Om Sverige ville skulle Nato godkänna medlemskap omgående. Men svenska folket är emot. Därför är det ingen utom folkpartiet som driver frågan om medlemskap. Inte ens nu med det förnyade hotbilden från Ryssland.

Guldkortet är med andra ord ett sätt att föra Sverige så nära Nato det bara går utan att vi blir medlemmar.

Publicerad: