Nyheter

En timslång påminnelse om och av Dr Alban

Av: 

Pernilla Ericson

NYHETER

Många tonåringar måste ha sett ut som frågetecken när dagens sommarpratare tog plats i etern.

“Doktor - vem då?”.

De får en timslång påminnelse.

I sitt sommarprat strösslar Dr Alban med hits och minnen från tiden då han var världsstjärna.

Haninge Centrum i början av 90-talet. “No coke” dånade i högtalarna. Tonåringar i magkorta tröjor och Get-a-grip-kängor, i en skrikande massa framför den bågnande scenen. Där stod Dr Alban med näven i luften, flankerad av energiska dansare. Snett framför mig hoppade en skrikande tjej ner från en stolstapel, och försökte simma mot scenen i publikhavet. Svårt att tänka sig nu, kanske, men en gång i tiden var Dr Alban störst på den svenska musikscenen.

Karriären dök efter Pops död

Det var före den utskrattade Björn Borg-låten, den katastrofala popgalan i Sydafrika som dragplåster till Göran Persson och ett misslyckat comebackförsök i Melodifestivalen.

I sitt sommarprat varvar Dr Alban skryt med nostalgi, och svingar mot sina kritiker. Det hela mjukas upp med några godmodiga “Det är stabilt”.

Han inleder med uppväxten i Nigeria, via nödår och inbördeskrig, till den kyliga ankomsten till Sverige. I dj-båset mötte han producentlegendaren Denniz Pop. Genombrottet kom med “Hello Afrika”, och tillsammans erövrade de världens hitlistor. Men framgångssagan fick ett smärtsamt slut. Rösten brister och han trevar efter orden när han talar om Denniz Pops tidiga bortgång i cancer. Dr Alban fortsatte att göra musik, men inget var sig likt.

Stolt över gubblåten

Och så var det “Alla vi”. Gubblåten gud glömde, med Brolin, Frisk och Borg, ett beslut som togs på en uteservering efter vad som måste ha varit en bra dagfylla. Dr Alban spelar envist upp låten och säger sig vara stolt.

Jag är mer imponerad över det beslut han tog i Sydafrika. Han fyllde arenor, men publiken var helvit. Då tog han med sig musikerna för att spela på ett torg i Sowetos kåkstäder. De jagades bort av polisen efter bara två låtar, men tilltaget resulterade i ett möte med Nelson Mandela. Ganska fett, hur man än ser på det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: