Ny allians – mot islamisterna

1 av 2 | Foto: Irakiska flyktingar från Shangal på väg mot de kurdiska regionerna för att söka skydd
NYHETER

Terrorstämplade IS (tidigare ISIS) offensiv i norra Irak har tvingat tiotusentals på flykt.

Nu beordrar landets shiamuslimska premiärminister Nouri al-Maliki sin armé och flygvapen att bistå de kurdiska styrkor som bekämpar IS i landets norra delar.

Just nu pågår intensiva strider mellan IS och kurdiska peshmerga-soldater i staden Sinjar i norra Irak, som togs av IS i helgen.

Striderna i området har tvingat tiotusentals människor på flykt, inte minst jezidier, en religiös minoritetsgrupp som utsatts för skoningslös förföljelse från IS sunnimuslimska milismän. Många av dem har sökt sig till kurdiska områden för att söka skydd.

– Tusentals jezider har dödats, säger Jawhar Ali Begg, en talesperson för den jezidiska gruppen, till AP.

Enligt UNICEF har minst 40 barn dött till följd av striderna.

"Enligt de officiella rapporterna som Unicef tagit emot har dessa barn från jezid-minoriteten dött som en direkt konsekvens av våldet, av att ha flytt och av uttorkning de senaste två dagarna", skriver Unicef i ett uttalande, enligt TT.

De kurdiska soldaterna kommer nu få stöd från Iraks regeringstrupper, sa Iraks premiärminister Nouri al-Maliki på tisdagen. Det är det första tecknet på samarbete mellan den shiamuslimska regeringen i Bagdad och det kurdiska semiautonoma styret i Erbil sedan IS offensiv inleddes för sex veckor sedan, rapporterar AP.

1,4 miljoner på flykt

Beslutet om regeringens stöd kom efter helgens framgångar för IS när jihadistgruppen tog kontrollen över flera städer och två oljefält i närheten från peshmerga-styrkan. Enligt uppgifter ska staden Zumar åter vara under kurdisk kontroll, skriver TT, medan IS ska vara hårt trängda i Sinjar.

IS försöker att etablera ett kalifat i de norra delarna av Irak och Syrien. Uppgifter om massavrättningar, tortyr och kvinnoförtryck har kantat den terrorstämplade gruppens framfart, inte minst sedan de tagit över Mosul, Iraks näst största stad. IS kontrollerar redan stora delar av Syrien och norra Irak och sedan ett par dagar har en ny front öppnats, i Libanon.

Samtidigt slåss Nouri al-Maliki för sin politiska överlevnad. Hans parti fick flest röster i parlamentsvalet i april men lyckades inte vinna majoritet. Många, inklusive USA, kräver nu att han inkluderar även sunniter i regeringen, en grupp al-Maliki anklagats för att ha marginaliserat. Något som lett till att många sunniter stödjer IS, trots deras brutalitet.

Sedan i juni har en halv miljon människor tvingats på flykt i samband med IS offensiv, enligt FN, som kallar situationen "en humanitär katastrof". Bara i år har runt 1,4 miljoner människor tvingats fly våldsamheterna.