M-topp slipper åtal: ”Han har varit slarvig”

Åklagaren lägger ner utredning mot Michael Svensson

Just nu pågår polisutredningar mot två politiker efter Aftonbladets granskning.

Samtidigt har förundersökningen lagts ner mot tidigare M-toppen Michael Svensson – som tog ut tusentals kronor för körsträckor som han påstod sig ha kört i Sverige samtidigt som han var utomlands.

– Allt grundar sig på att det har blivit fel och att han har varit slarvig, säger åklagare Joakim Zander, som inte väcker åtal.

Aftonbladets stora granskning av riksdagsledamöternas reseräkningar, Maktens kvitton, fick enormt genomslag.

Nio ledamöter tvingades till arvodesavdrag, en ledamot upptaxerades med 133 000 kronor, fyra ledamöter lämnade sina uppdrag – och fyra brottsutredningar inleddes.

Förundersökningarna mot SD-ledamoten Patrick Reslow och tidigare SD-ledamoten Stefan Jakobsson pågår.

Men åklagare Joakim Zander har lagt ner utredningarna mot tidigare KD-toppen Caroline Szyber – och nyligen mot Michael Svensson.

Var utomlands

Svensson hade fått ut 378 000 kronor i bilersättning sedan 2014, mest av alla riksdagsledamöter.

Aftonbladet kunde avslöja att Svensson fått betalt för en rad körsträckor som han påstått sig ha kört i Sverige – samtidigt som han var utomlands.

Svensson fick bland annat betalt för flera sträckor som skulle ha körts i Sverige när han semestrade i Thailand. Han fick även bilersättning för sträckor som han påstod sig ha kört i Sverige samtidigt som han var i Israel, Österrike, Taiwan, Tyskland, Frankrike och Kanarieöarna.

Flickväns boende

Den tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna hade även upprepade gånger inte gjort avdrag för sin flickväns boende i Almedalen.

Efter Aftonbladets avslöjanden medgav Michael Svensson fel och ville återbetala boendekostnader och ett flertal körsträckor. Han ändrade även datum på ett antal andra körsträckor han fått ersättning för.

I samband med avslöjandena drog han tillbaka sin kandidatur inför valet 2018.

Det inleddes även en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

Den har nyligen lagts ner.

”Han har varit slarvig”

– Han har lämnat uppgifter som innebär att han har gjort fel men han har varit oaktsam, men det är inte straffbart, säger åklagare Joakim Zander.

Han har ju erkänt att han har tagit betalt för körsträckor som aldrig har körts – hur kan det vara lagligt?

– Det är inte lagligt om man medvetet gör på det sättet. Saken är den att han har lämnat en berättelse som innebär att det inte har varit medvetet.

– Han har haft kalendrar där han har gjort anteckningar och sen har han missförstått det. Han har inte gjort ändringar i kalendern efter att det har skett ändringar i verkligheten. Och sen när han har samlat ihop och skrivit reseräkningar så har det blivit galet.

Han har också tagit betalt för boende åt sin partner, och sen betalat tillbaka, medgett att det blivit fel, hur kan det vara lagligt?

– Han har också lämnat förklaringar till det, som jag inte kan motbevisa.

– Allt grundar sig att det har blivit fel och att han har varit slarvig.

Man kan förstå om man slarvar en gång eller två gånger. Men här är jättemånga gånger i hans fall. Det är väl det många tycker är konstigt.

– Ja, och många ska vara glada att det är rätt svårt att få en person fälld i domstol för brott. Det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att man begått ett brott uppsåtligen, när det är frågan om uppsåtliga brott, och jag ser inte att jag kan ställa det bortom rimlig tvivel.

I åklagarens beslut står det bland annat att ”den utpekade uppgett att han inte varit medveten om att avdrag skulle göras för medboende”.

Fortsätter utreda Reslow

Michael Svensson säger till Aftonbladet att han är ”lättad”.

– Cirka 90 procent av bilresorna är företagna och är inte fabricerade och det finns inget uppsåt. Vad gäller bilresorna har jag återbetalat omkring 4 000 kronor under mandatperioden. Vad gäller Almedalen är det för mig, liksom för många andra, en okunskap och oklara regler. Med tanke på att medföljande inte innebar någon merkostnad hade jag inte någon tanke på att avdrag skulle göras.

SD-ledamoten Patrick Reslow och tidigare SD-ledamoten Stefan Jakobsson utreds fortfarande för misstänkta brott.

– Förundersökningarna pågår och mina direktiv är på väg att verkställas och jag kommenterar inte på annat sätt, säger Joakim Zander.

Publisert:

LÄS VIDARE