Politiker rasar mot SD:s dubbla löner

Sverigedemokraternas upplägg får hård kritik

Inget annat parti i Stockholm har folkvalda politiker som också är anställda som politiska sekreterare.

Nu reagerar de politiska motståndarna kraftigt på SD:s upplägg med dubbla löner.

– Det är oerhört olämpligt, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Sverigedemokraterna i Stockholm har tagit ut dubbla ersättningar för sina gruppledare.

– Under mina tjugo år i stadshuset har jag aldrig sett något liknande från övriga politiska partier, säger stadshusets personaldirektör Anita Lidberg till 200 sekunder (se tv-inslaget i spelaren ovan)

Stadsledningskontoret har låtit jurister titta på anställningarna och kommit fram till att de inte är olagliga. Men nu vill flera Stockholmspolitiker se en översyn av reglerna.

Karin Wanngård (S): Trixar med resurser

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har talat med samtliga partier i Stadshuset.

Flera reagerar kraftigt på att SD:s gruppledare Peter Wallmark har anställt sig själv som politisk sekreterare för att dryga ut lönen. Ett upplägg som SD i stadshuset verkar ha satt i system, på samma sätt gjorde hans föregångare på posten Martin Westmont, något som Dagens Nyheter var först med att avslöja. Även Westmonts företrädare Maria Danielsson hade ett liknande upplägg.

– Det är absolut inte så här systemet ska användas. Eftersom de trixar med resurser tycker jag att det finns anledning att se över systemet, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Anna König Jerlmyr (M):

– Om uppgifterna stämmer är det oerhört olämpligt. Så ska man inte hantera skattebetalarnas pengar.

Bara SD saknar riktlinjer

De flesta partier har riktlinjer som förbjuder att en förtroendevald också är anställd som politisk sekreterare.

  • ”Vi har en tydlig praxis, så gör man inte hos oss. Det står i våra stadgar, det blir konstigt att arbeta åt sig själv”, säger Mats Berglund (MP).
  • ”Man får inte vara förtroendevald om man arbetar åt förtroendevalda”, säger Carl Lagerqvist (L).
  • ”Det är en märklig prioritering att vara förtroendevald och tjänsteman åt sig själv, det är två roller som inte bör blandas ihop”, säger Vendela Rundberg (C).
  • ”Det är inte tänkt att en person ska kunna ta ut både ersättning och lön, det känns som ett sätt att utnyttja systemet. Det borde finnas regler emot att göra så”, säger Torun Boucher (V).
  • ”Det är fullständigt befängt. Det är två helt olika uppdrag och man kan inte ha båda samtidigt”, säger Lisa Eriksson (FI).

Kristdemokraterna svarar att det går att kombinera förtroendeuppdrag med en anställning så länge det inte motsvarar mer än 100 procent.

Tidigare avsnitt av 200 sekunder

Publisert:

LÄS VIDARE