Putin: Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Under fredagen meddelade USA att man drar sig ur det historiska nedrustningsavtalet INF med Ryssland.

Nu uppger Rysslands Vladimir Putin att man också lämnar avtalet uppger ryska medier.

Han säger även att landet har för avsikt att utveckla nya robotar uppger nyhetsbyrån AP.

På fredagen meddelade utrikesminister Mike Pompeo att USA under lördagen lämnar INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning som slöts med Ryssland under kalla kriget.

USA:s president Donald Trump meddelade i mitten av oktober att USA övervägde att dra sig ur det, med hänvisning till att man anser att Ryssland har brutit mot det i många år. Han har fått medhåll av Natochefen Jens Stoltenberg som kritiserat Rysslands nya robotsystem.

Washington DC hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Putin: Kan utveckla nya robotar

Nu uppger Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland också drar sig ur avtalet inom sex månader och har för avsikt att utveckla nya robotar uppger nyhetsbyrån AP.

Redan under fredagen varnade Ryssland för att beslutet skulle få konsekvenser och hävdade att det är ett led i en amerikansk strävan att överge sina internationella åtaganden.

– Moskva förbehåller sig rätten till att reagera på ett likvärdigt sätt och genomföra motåtgärder, säger det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova i statlig rysk tv, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Kan leda till ny kapprustning

Kritiska röster har riktats mot att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.

Andra har varnat för att ett upphörande av avtalet kan leda till en ny kapprustning.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hon är bekymrad över konsekvenserna för kärnvapenkontrollen i världen.

”Trenden med minskat samarbete kring nedrustning måste vändas och nya vägar framåt utforskas. Gemensamt ansvar för att undvika kärnvapenkapprustning”.

Publicerad:

LÄS VIDARE