Trumps exadvokat vittnar i kongressen

avTT

Foto: Craig Ruttle/AP/TT
Michael Cohen, före detta personlig advokat till USA:s president Donald Trump, vid en federal domstol i New York i december.

Michael Cohen, före detta personlig advokat till USA:s president Donald Trump, har gått med på att vittna bakom stängda dörrar inför representanthusets underrättelseutskott.

Utfrågningen kommer att ske den 8 februari, rapporterar amerikanska medier.

Tidigare var det bestämt att Cohen skulle göra ett offentligt framträdande inför utskottet den 7 februari, men det sköts upp. Detta eftersom Cohen hävdade att han kände sig hotad av presidenten. I en tv-intervju har Trump bland annat antytt att han har misskrediterande information on Cohens svärfar.

Cohens advokat Lenny Davis sade tidigare i januari att hans klient är uppriktigt rädd och att presidenten gjort uttalanden som bör ses som vittnespåverkan.

Michael Cohen har åtalats inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning. I december dömdes han till tre års fängelse, bland annat för att ha betalat ut pengar till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför presidentvalet 2016. Cohen fälldes också för att ha ljugit för kongressen om planer under valkampanjen på att bygga en motsvarighet till skyskrapan Trump Tower i den ryska huvudstaden Moskva.

ARTIKELN HANDLAR OM