Nytt fall av hästvirus – tävlingar ställs in

avTT

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ett stall i Värmdö kommun i Stockholms län har drabbats av en allvarlig form av det smittsamma hästviruset EHV-1. Arkivbild.

Den allvarliga varianten av det smittsamma hästviruset EHV-1 har upptäckts i ännu ett stall, den här gången i Värmdö kommun i Stockholms län.

Svenska Ridsportförbundet meddelar på sin sajt att ridtävlingar ställs in i Stockholmsområdet fram till den 7 mars, för att förhindra smittspridning

Hästarna i det aktuella stallet i Värmdö har hållits isolerade sedan flera djur visat symtom med feber. Nu visar provresultaten att två hästar är smittade med EHV-1, och en av dem har neurologiska symtom, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Två hästanläggningar i Österåkers kommun i Stockholms län och Östhammars kommun i Uppsala län är isolerade sedan smittan konstaterades där i slutet av januari.

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Den mer ovanliga neurologiska variant som nu har konstaterats kan leda till döden. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen, utan det är isolering som gäller för att hindra smittspridning.

ARTIKELN HANDLAR OM