Fiskar

Putsarfisk ser sig själv i spegeln

Av: 

TT

Blå putsarfiskar kan känna igen sig själva i en spegel i en vanlig testmetod, enligt en ny studie.
Blå putsarfiskar kan känna igen sig själva i en spegel i en vanlig testmetod, enligt en ny studie.

NYHETER

En blå putsarfisk som tar en titt i spegeln känner igen sig själv, enligt en ny studie.

Det är oklart vad det väcker för tankar, men forskarna hoppas att det vidgar vyerna i framtida forskning om djurarters självmedvetenhet.

Forskarna använde en beprövad teknik där de placerade flera fiskar av den tropiska korallrevsarten framför speglar, i experiment i vattentankar vid Osaka City University i Japan. På fiskarnas kroppar placerade de sedan en brun fläck som de själva bara kunde se i spegelbilden.

När fiskarna fick syn på sin spegelbild och noterade fläcken försökte de få bort fläckarna genom att skrapa sina kroppar mot hårda ytor, eller själva spegeln. Om ingen spegel fanns att tillgå simmade de vidare utan att märka av fläcken.

Begränsningar

Testet avslöjar inte om fiskarnas titt i spegeln leder till någon djupare självrannsakan, men väcker frågor om vilken nivå av självmedvetenhet de har. Mänskliga bebisar klarar i regel testet runt 18 månaders ålder.

Fiskarna "uppvisar beteende vid spegeltestet som accepteras som ett bevis för självmedvetenhet hos många andra arter", säger evolutionsbiologen Alex Jordan vid Max Planck-institutet i Tyskland, en av forskarna bakom studien. Men han framhåller också att testet är begränsat när det kommer till att ringa in en arts kognitiva förmåga.

– Min poäng med studien är inte att fiskar är lika smarta som schimpanser, utan att sättet vi ställer själva frågan på för olika arter behöver omvärderas, säger Jordan.

Väcker reaktioner

Omdömena går isär bland andra ledande forskare som Reuters har kontaktat. Spegelmetodens upphovsman, evolutionspsykologen Gordon Gallup vid amerikanska University of Albany, anser att experimentet inte är metodologiskt gångbart och klandrar Alex Jordan med kollegor för att aktivt försöka underminera metoden.

Den nederländske primatologen Frans de Waal anser att testet är spännande och hoppas att det förnyar diskussionen om djurarters självmedvetenhet:

– I stället för den svartvita distinktion vi har haft hittills, att vissa djur har det och de flesta inte, behöver vi utveckla ett mer gradualistiskt synsätt.

Blå putsarfisk är en läppfisk (latin: Labroides dimidiatus) som lever i korallrev, där den äter parasiter och vävnad från större fiskar. Forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos Biology.

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Skräckbilderna på norska luslaxar

ÄMNEN I ARTIKELN

Fiskar

Fiske

Osaka

Japan

Elbilar