Städerska satte minister på plats i tv – lovade byta jobb

avMatilda Aprea Malmqvist

Städerskan Susanne Holtkotte hyllas nu i tyska medier efter att ha satt arbetsmarknadsministern på plats i ett av landets största tv-shower.

Ministern Hubertus Heil tackade i programmet ja till att byta jobb för en dag.

Susanne Holtkotte är städerskan som nu hyllas i tyska medier efter att ha kuvat arbetsmarknadsministern Hubertus Heil i en av tysklands största tv-shower.

Ledande politiker och journalister debatterade pensioner, arbetslöshet och låga inkomster i tv-programmet Hart aber fair. Då fick Susanne Holtkotte nog och röt ifrån, skriver tyska Morgenpost.

Hon berättade om sin lön på cirka 12 000 kronor i månaden efter skatt och en pension som väntas landa på cirka 8 000 kronor i månaden.

Bakgrunden till tv-debatten handlade om de tyska socialdemokraterns nya förslag om att införa en generell grundpension.

Förslaget ska ge låginkomsttagare som arbetat i minst 35 år högre inkomst utan behovsprövning och beräknas kosta runt 70 miljarder kronor per år. Ett förslag som 60 procent av tyskarna är positiva till men som Angela Merkel avvisat.

Susanne Holtkotte konfronterade politikerna med tydliga argument kring pension och tog därefter över debatten allt mer. Publiken applåderade vilt och dagen därpå handlade rubrikerna om hennes triumf.

Foto: Tv-bolaget wdr
Susanne Holtkotte i programmet Hart aber fair.

Ministern tackade ja till att byta jobb

Tv-debatten avslutades med att Susanne Holtkotte blev tillfrågad om vem hon skulle vilja byta jobb med och svarade: Arbetsmarknadsminister Heil. Han svarade på samma fråga: Susanne Holtkotte.

Efter programmet har hon varnat för att städjobbet är tufft och fysiskt ansträngande. Om jobbytet verkligen blir av återstår att se men har bekräftats av båda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Politik

Pension