Här lämnar L-topparna ödesmötet – efter sju timmar

Strax före midnatt lämnade partitopparna Liberalernas ödesmöte i Gamla stan.

– Vi har olika uppfattningar och jag kommer fortsätta kämpa för min linje att vi ska säga nej till Socialdemokraterna, sa Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson.

Jan Björklund sa ingenting – han gick ut bakvägen.

Vid 17-tiden samlades flera i L-toppen till möte i partiets lokaler i Gamla stan i Stockholm. Sammankomsten skulle dra ut på tiden och redan efter en dryg timme levererades hämtmat till deltagarna.

Mötet var inte färdigt förrän vid 23.45. Då kom ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson ut tillsammans med bland andra riksdagsledamöterna Gulan Avci, Joar Forssell och Fredrik Malm.

Jan Björklund syntes dock inte till. Enligt uppgift till Aftonbladet lämnade han lokalen via en bakväg.

På tisdag har partiet kallat till partiråd, det högsta beslutfattande organet mellan landsmötena. Då kan det slutgiltiga beslutet tas.

– Vi har ju våra processer nu och nu börjar det närma sig jul och jag tror att svenska folket vill ha en regering snart också, sa Fredrik Malm när han lämnade mötet på söndagskvällen.

L-topparna satt i ett långt möte under söndagen.
L-topparna satt i ett långt möte under söndagen.

”Fattar inga beslut i kväll”

Partiledaren Jan Björklund har ett delvis splittrat parti att hantera. Den nya linjen är att Liberalerna inte vill ingå i en S-regering men kan tänka sig ett budgetsamarbete i riksdagen.

När Björklund för en dryg vecka sedan lämnade över sin kravlista till S-ledaren Stefan Löfven redovisade han att partistyrelsen ställt sig bakom den nya linjen med röstsiffrorna 18–7 och riksdagsgruppen med siffrorna 13–6.

Under mötet på söndagskvällen var pressekreteraren Adam Alfredsson fåordig.

– Det är klart att vi diskuterar regeringsfrågan, men jag har inga kommentarer om processen. Vi kommer inte att fatta några beslut i kväll, sa han.

Partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson har tagit strid mot Jan Björklunds linje och var kritisk redan när L lämnade en öppning för Löfven.

Efter maratonmötet upprepade han sitt motstånd:

– Respektfulla diskussioner fortsätter. Vi har olika uppfattningar och jag kommer fortsätta kämpa för min linje att vi ska säga nej till Socialdemokraterna. Vi får se var det landar till slut. Vi kommer att ta ett beslut i närtid.

Riksdagsledamoten Joar Forssell, som även är ordförande för Liberala ungdomsförbundet, beskrev diskussionerna som ”intressanta och konstruktiva”.

– Det är viktigt att man har långa diskussioner där alla får chansen att uttömma sina argument. Det är något som gör dels att partiet kan fatta ett bra beslut men också att partiet kan hålla ihop efter ett sådant beslut, sa Forssell.

Centerpartiet möttes på hotell

Även Centerpartiet hade ett möte under söndagskvällen. Enligt Expressen träffades partistyrelsen på Scandic Continental i centrala Stockholm och Annie Lööf sågs lämna mötet tillsammans med en Säpovakt vid 21-tiden.

– Vi har inga kommentarer om regeringsfrågan i kväll. Vi återkommer givetvis när vi har något att säga, säger pressekreteraren Hannes Hervieu.

Veckan kan bli avgörande för regeringsbildningen. På måndagen ska Stefan Löfven träffa talmannen Andreas Norlén (M) och lämna rapport om förhandlingarna. Tidigast på torsdag kan riksdagen rösta om Löfven som statsminister, men redan på onsdag ska riksdagen klubba statsbudgeten för 2019.

Där ställs regeringens övergångsbudget mot ett gemensamt budgetförslag från M och KD som även SD sagt sig vara redo att rösta på.

Då krävs att minst Centerpartiet röstar på övergångsbudgeten för att den inte ska falla i riksdagen.

Statsministerfrågan och budgetfrågan är visserligen separata processer, men är tätt sammanflätade i de pågående förhandlingarna, enligt en uppgiftslämnare inom Liberalerna.

Källan beskrev stämningen under söndagskvällens maratonmöte som ”god och respektfull”.

Publisert:

LÄS VIDARE