Riksdagen begär cancerstrategi igen

avTT

Foto: Mats Andersson / TT /
Magnus Stenbeck, Epidemiologiskt centrum, Socialstyrelsen och Kerstin Wigzell, särskild utredare, presenterade den första nationella cancerstrategin 2009. Nu vill riksdagen ha en ny från regeringen. Arkivbild.

I väras uppmanade riksdagen den dåvarande, rödgröna regeringen att snabbt komma med en ny nationell strategi mot cancer. Nu får övergångsregeringen samma begäran eftersom riksdagen anser att den rödgröna inget gjorde, i alla fall inte det som begärdes.

"Med hänsyn till bland annat de långa väntetiderna är det hög tid att ta fram en ny uppdaterad nationell cancerstrategi" skriver majoriteten i riksdagens socialutskott i budgetbetänkandet om sjukvården för nästa år.

Utöver lång väntan på vård finns det flera skäl till varför en ny strategi behövs, anser utskottet och listar ny forskning, nya läkemedel och ny teknik samt det faktum att fler människor numera lever med kronisk cancer.

De rödgröna partierna anser att det inte är motiverat att rikta en ny uppmaning till regeringen. Den förra regeringen ägnade en del av 2017 till att uppdatera den existerande strategin och regeringen beslutade i våras om en långsiktig plan för arbetet i cancervården. En ny strategi skulle ta lång tid att få fram, framhåller de.