Syriens armé går in i Manbij efter YPG-vädjan

avTT

Foto: Spc. Zoe Garbarino/AP/TT
Amerikanska soldater i Manbij. Arkivbild.

Syriska regeringsstyrkor har för första gången på flera år gått in i Manbij i norra Syrien, hävdar armén.

Kurderna har uppmanat regeringsstyrkorna att gå in i den strategiskt viktiga staden – som skydd mot Turkiet.

YPG, den främsta stridskraften i kurdisk-arabiska SDF-alliansen, har bett den syriska armén om hjälp inför en hotande invasion från Turkiet. Milisen säger att man dragit sig tillbaka från Manbij, som ligger tre mil från gränsen till Turkiet.

"Vi bjuder in den syriska regeringen som vi tillhör, att skicka in sina styrkor för att ta över dessa positioner och skydda Manbij från hotet från Turkiet", skriver YPG i ett uttalande.

USA-stödda SDF återtog 2016 staden från terrorrörelsen IS, ett genombrott i kampen mot extremisterna.

Oklart var

Den syriska armén säger på fredagen att syriska styrkor har gått in i staden och hissat Syriens flagga. Armén ser till att alla syriska medborgare och andra som finns i området är säkra, enligt uttalandet.

Vad det betyder är oklart. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) befinner sig syriska regeringsstyrkor enbart i utkanterna, mellan staden och de turkstödda rebellgrupper som mobiliserat i området.

Skapat oro

USA finns på plats med en militärbas i staden, men är på väg bort från landet. Den amerikanske presidenten Donald Trump beordrade i förra veckan att amerikanska styrkor skulle lämna Syrien. Beslutet kom plötsligt för många och har skapat oro hos kurderna, som kontrollerar stora delar av norra och östra Syrien.

Turkiets försvarsminister säger att kurderna "inte har rätt" att begära hjälp från regimen. Turkiet betraktar YPG-milisen som en förlängd arm till den kurdiska PKK-gerillan, som är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sagt att YPG ska bort från Syrien.

Ryssland, som stöttar Syriens president Bashar al-Assad, välkomnar beskedet att regeringens styrkor gått in i Manbij.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien