Liberal domare i USA:s HD canceropererad

avTT

Foto: J. Scott Applewhite /AP/TT
Domare Ruth Bader Ginsburg. Bilden är tagen i november 2018.

En av de åldriga domarna i USA:s högsta domstol, liberala Ruth Bader Ginsburg, har genomgått en operation där två elakartade knölar tagits bort från hennes vänstra lunga.

Knölarna upptäcktes förra månaden i samband med att 85-åriga Ginsburg lades in på sjukhus efter en fallolycka på sitt kontor i Washington DC.

"Båda de knölar som togs bort under operationen visade sig efter en första patologisk undersökning vara elakartade", meddelar domstolen i ett uttalande där man också tillägger att inga spår av sjukdomen hittats i övriga kroppen efter operationen.

Trump nominerar

Någon vidare behandling är inte aktuell och Ruth Bader Ginsburg kommer nu att vila ut några dagar på Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York där hon behandlades, enligt domstolen.

Domare Ginsburg utsågs av president Bill Clinton 1993 och är en av fyra liberala domare i högsta domstolen. Totalt har högsta domstolen i USA nio domare. Sedan president Donald Trump tillträtt har han nominerat två konservativa domare och fått dem godkända.

Den liberala falangen är alltså minoritet och stor uppmärksamhet har den senaste tiden riktats mot Ginsburgs vacklande hälsa. Om hon skulle avlida eller tvingas dra sig tillbaka av hälsoskäl får Trump möjlighet att nominera ytterligare en konservativ domare vilket skulle få betydelse i USA lång tid framöver.

Följer grundlagen

Det är högsta domstolens nio ledamöter som avgör om lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. Dess konservativa medlemmar är benägna att tolka författningen strikt, medan de liberala tycker att aktuella förhållanden får spela in. Det har stor betydelse när känsliga frågor som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter och religionsfrihet ska avgöras.

HD-domare utses av presidenten på livstid men kan pensionera sig på egen begäran.