Nyheter

Nytt stridsflygplan blir obemannat

NYHETER

Regeringen anslår 750 miljoner till Saab

Regeringen tänker på torsdagen anslå 750 miljoner för att Saab ska kunna utveckla ett nytt obemannat stridsflygplan. Detta trots att försvarsminister Leni Björklund medgett att det inte finns direkt behov av planet i svenska försvaret, säger försvarspolitiker till TT.

Björklund informerade i tisdags försvarsutskottet om planerna. Utskottet förde omedelbart till protokollet att man inte ville ta något som helst ansvar för beslutet.

Det är första gången på flera år som regeringen anslår en stor summa pengar till ett nytt stort försvarsprojekt, något Saab och den övriga försvarsindustrin ropat efter allt mer högljutt. Saab varslade på onsdagen 350 anställda om uppsägning till följd av sjunkande orderingång.

Bevara kunnandet

Planet kallas Neuron och utvecklas i samarbete med bland andra Frankrike, Grekland och Spanien, men är enligt försvarsministern inte aktuellt för det svenska försvaret. Enligt Björklund handlar Sveriges deltagande om att stärka svensk kompetens att fortsätta utveckla Gripen-plattformen.

– Det vi ska ta hem efter att ha deltagit i samarbetet är flygtekniskt kunnande för att kunna vidareutveckla och vidmakthålla vårt Gripen-system, ett system som ska fungera i 30 år, säger hon.

– Det är ingen produkt som ska tas fram utan en demonstrator. Det handlar om att utveckla den tekniska kompetensen på området, fortsätter Björklund.

”Skandal”

Folkpartisten Allan Widman är kritisk till satsningen och bristen på information om den stora investeringen.

– Jag och folkpartiet tycker det är ytterst betänksamt att man satsar på saker som man inte har operativ nytta av, till exempel i stridsgrupperna. Man borde satsa på sådant som är användbart här och nu, säger Widman.

Miljöpartiets Lars Ångström betecknar det som en skandal att satsa så mycket pengar på något som det inte finns operativt behov av. Han vill spara mer på försvaret.

Informationen till utskottet kom på så plötsligt att bara sex ledamöter, en tredjedel, kunde vara med.

Regeringen har tidigare lovat hålla riksdagen väl informerad om olika försvarsbeslut.

De 750 miljonerna täcker bara Sveriges andel av utvecklandet av det internationella projektet. Anskaffning av plan blir nästan lika dyrt som att köpa Jas39Gripen. Saab väntas i nästa vecka presentera projektet vid flygmässan i Paris.

Stridsplanet ska kunna medföra bomber. Frankrike är en kärnvapenmakt och satsar närmare tre miljarder kronor i projektet.

Fakta/ Projekt Neuron

Thomas Höjeberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter