Sökhunden Bubba kan hitta Victor

NYHETER

Ska leta igenom Nybroviken längs Strandvägen

Foto: Bubba med sin förare Jürgen Clöve under en tidigare sökning.

Polisen saknar spår efter Victor Ronér, 17, som varit försvunnen sedan i lördags.

Med hjälp av specialtränade hunden Bubba ska polisen nu söka igenom Nybroviken utmed Strandvägen.

Foto: Victor Ronér, 17.

På begäran från Victors föräldrar hämtade polisen på tisdagskvällen Victors dator. Förhoppningen är att den ska innehålla ledtrådar som kan förklara försvinnandet. På onsdagen hade ännu ingenting som kan hjälpa polisen hittats i datorn.

Victor Ronérs sista timmar innan försvinnandet har kartlagts av polisen. Spåren slutar vid Berzelii park, nära Strandvägens början och Nybroviken. Klockan 02.18 registrerades ett samtal från Victors mobiltelefon - därefter slutar spåren.

Vill utesluta drunkning

Det finns ingenting som tyder på att Victor har blivit utsatt för brott. Efter ett tips om att Victor Ronér setts på Värmdö sökte polisen där utan att finna honom. Nu koncentreras sökningarna till området kring Berzelii park och Nybroviken.

– Vi skulle gärna se lite tips om någon har sett Victor på tidiga morgonen i city. Alla tips vi fått in gäller ytterområdena, säger kriminalkommisarie Ingalill Fransson.

Hon säger att polisen inte fått in några tips som fört utredningen framåt och att de nu måste börja använda uteslutningsmetoden. För att kunna utesluta att Victor Ronér drunknat har polisen bland annat kallat in sökhunden Bubba för att söka igenom Nybroviken. Bubba är specialtränad att finna döda människor i vatten och under morgondagen kommer han att söka av vattendraget från en båt tillsammans med sin hundförare Jürgen Clöve. Dykare kommer att gå ner i vattnet om hunden markerar.

Bubba och Jürgen har tidigare bland annat sökt efter omkomna i Tsunamikatastrofen och efter en försvunnen tvåbarnsmamma som senare visade sig ha drunknat. Bubba står i fören på en båt och luktar i vattnet efter det som kan ligga på botten.

– Vad vi vet så har djupet ingen betydelse för om hunden kan hitta en kropp. Det djupaste man sökt på är 56 meter, säger Clöve.

Lukten kommer till ytan som luftbubblor

I Sverige finns bara åtta hundar som är utbildade på att söka efter döda personer, kroppsdelar och blod. Anledningen till att det inte finns fler är att det kostar både tid och pengar att utbilda en sökhund.

– Vi övar med hjälp av kläder som suttit på döda personer, blod vi fått från sjukhusen och kroppsvätskor från avlidna. Hunden får sedan öva på att leta efter doften, säger Jürgen Clöve.

– Lukten efter en död person kommer upp till ytan som luftbubblor. Strömt vatten och vind kan försvåra sökandet eftersom det kan ”lura” hunden, fortsätter han.

Jürgen Clöve tror att han och Bubba kan vara till stor hjälp i sökandet efter Victor Ronér.

– Om han finns i Nybroviken så kommer vi att hitta honom. Vi vill inget annat än att hitta Victor.

Therese Holmberg