Farliga fågelinfluensan har kommit till Europa

NYHETER

Det fruktade H5N1-viruset bekräftat i Rumänien

Det fågelvirus som kan smitta även människor har nu nått Europa.

Tester visar att det fågelvirus som hittats i Rumänien är av den dödliga och fruktade H5N1-typen.

Det uppger Rumäniens jordbruksdepartement på lördagsmorgonen, rapporterar AP.

Det är samma virus som har dödat mer än 60 människor i Asien.

Testerna har utförts i ett laboratorium i Storbritannien, på prover från tre döda ankor som påträffats i Donaudeltat i Rumänien vid Svarta havet.

Den största farhågan gäller dock inte smitta från fåglar till människor utan att viruset ska mutera så att det även smittar människor emellan.

Myndighetspersoner från Rumäniens jordbruksdepartement satt på lördagsförmiddagen i krismöte tillsammans med veterinärer, representanter från inrikesministeriet samt lokala ledare för den region där smittan hittades.

Fler tester ska göras

En talesman för det rumänska jordbruksdepartementet sa att fler laboratorietester ska göras för att ta reda på varifrån viruset kommer och om smittan har ett samband med sjukdomsutbrottet i Turkiet.

– Vi har i vart fall arbetat utifrån antagandet att det rörde sig om H5N1, så detta betyder inte nödvändigtvis att vi ser annorlunda på vår beredskap. Vi tror att vi är väl förberedda och uppmanar alla fågeluppfödare att vara vaksamma, sa talesmannen.

Det första fågelinfluensaviruset i Rumänien påträffades i början av oktober i byn Ceamurlia de Jos. I fredags meddelade jordbruksdepartementet att smittan också lokaliserats till byn Maliuc cirka sex mil från Ceamurlia de Jos.

Tidigare artiklar:

Sara Ångström, TT