Vinnare på missnöjet

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om nya politiska kartan

Foto: STÄLLER UPP Nils Lundgrens junilistan kräver mindre makt till EU och mer makt till kommunerna.

Det politiska Sverige håller på att målas om.

De gamla partierna utmanas av uppstickarna. Avgörande blir vem som beskriver verkligheten bäst.

Junilistan är det nionde partiet som bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet nästa år. Succépartiet från valet till EU-parlamentet förra året vill påverka även på hemmaplan.

Första namn på valsedeln blir Nils Lundgren, före detta chefsekonom på bankjätten Nordea och nu EU-parlamentariker.

Kartan målas om

I början av september bestämde sig även feministiskt initiativ, fi, för att försöka ta mandat i valet till riksdagen. Om två veckor avgör en rad lokala sjukvårdspartier om de ska göra samma sak.

Den svenska politiska kartan håller kort sagt på att målas om. Från rött och blått med ett stänk av grönt till hela spektrat.

Gemensamt för de tre uppstickarna är att alla kallar sig tvärpolitiska. Den gamla uppdelningen mellan höger och vänster har de kastat överbord, de hävdar att de enbart ser till sakfrågorna.

Profilerar sig

Gemensamt för uppstickarna är också att de profilerar sig i en övergripande fråga. EU-motståndet och närdemokratin för junilistan, feminismen för fi och bra sjukvård till alla för sjukvårdspartiet.

De kan slarvigt kallas för missnöjespartier. Även om man traditionellt förknippar begreppet med skatte-kverulans och invandrarfientlighet. Men de nya svenska partierna hämtar sin energi från frågor som de gamla partierna hanterat dåligt eller helt enkelt struntat i.

Partierna tittar bort

Svenska folket ifrågasätter EU. Men de stora partierna vägrar ta missnöjet på allvar, de blundar och hoppas på att det går över. Detsamma gäller feminismen och sjukvården. Missnöjet finns, men partierna tittar bort och låtsas som om det regnar.

Var tredje väljare bytte parti i senaste riksdagsvalet. Uppstickarnas chans är att de talar om frågor som människor känner igen och upplever som problem. Medan maktkampen mellan röde Göran och blåe Fredrik blir alltmer verklighetsfrämmande.

De har chansen

Både junilistan och fi påminner om det färska miljöpartiet. Det hade en paradfråga - miljön. Det misstrodde vänster-högerskalan. Men med åren har miljöpartiet blivit precis som de andra riksdagspartierna. De verkar över det politiska fältet. Och de är inmålade i en av burarna.

För dem, och de andra traditionella partierna, har kartan redan målats om. Förr fanns sju partier som gjorde upp med varandra lite då och då. Nu finns en blå partigrupp. Och en röd.

De står alltid med hornen riktade mot varandra. Oavsett om förslagen är bra eller dåliga. Tröttnar väljarna på det har uppstickarna chansen.

Junilistan

Feministiskt initiativ

Lena Mellin