Dödsviruset hotar Europa

NYHETER

Det tar fem år innan Sverige har ett vaccin

BRYSSEL

EU:s krisgrupp manar medlemsländerna att förbereda massvaccination.

Dödsinfluensan kan komma hit med flyttfåglar från Turkiet.

Men Sverige kan inte få fram vaccin på fem år.

Foto: SMITTAN I EUROPA Rumänska veterinärer tar hand om en misstänkt smittad höna. Hittills har tre fall av fågelinfluensa upptäckts i landet. Influensautbrott rapporteras också från Turkiet och Bulgarien.

EU:s experter samlades i går till ett akutmöte sedan det bekräftats att den dödliga fågelinfluensan nått Europa. Första larmrapporten kom från Turkiet, därefter från Rumänien och Bulgarien.

En krisgrupp tillsattes sedan det bekräftats att den fågelinfluensa som upptäckts i Turkiet är av den livsfarliga typ som dödat över 60 personer i Asien.

Tusentals personer i den rumänska byn Smardan, där ett liknande, men hittills otestat virus upptäcktes, har skyddsvaccinerats.

Massvaccinationer

EU-kommissionären Markos Kyprianou, som leder krisgruppen, uppmanar medlemsländerna att förbereda massvaccinationer om det inte går att stoppa smittan.

Men Sverige har ingen egen tillverkning av vaccin och får svårt att hinna bygga upp beredskapen.

- Vi måste ha tillgång till en egen produktionskapacitet. Det kommer att ta mellan tre och fem år att få fram, säger folkhälsominister Morgan Johansson till SVT.

Försiktighet

Efter krismötet i går uppmanades turister som åker till Rumänien och Turkiet att vara ytterst försiktiga.

EU uppmanar också alla som yrkesmässigt kommer i kontakt med fjäderfä att vaccinera sig. Det kan även bli tal om allmänna influensavaccinationer i länder där smittan finns.

Trots att EU stoppat import av fåglar från Turkiet och Rumänien kan dödssmittan komma till Sverige. Många flyttfåglar passerar Turkiet på vägen till och från övervintringsplatserna i Afrika.

Vad händer om influensan kommer hit? Experterna svarar

Lennart Anebäck