Småland drabbat av kontokortsliga

NYHETER

50 personer har blivit av med 400 000 kr

En kontokortsliga skakar Småland.

Ett 50-tal personer har blivit bestulna på sammanlagt 400 000 kronor bara under de senaste dagarna.

– Vi har ett otroligt tryck på oss, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel.

Det är i och omkring Gislaved som ett 50-tal anmält bedrägerifallen. Personerna har blivit blåsta på över 400 000 kronor via sina kortkonton.

– Ingen av dessa har tappat eller varit av med sina kort. I samband med att de använt korten tror vi att någon utfört en så kallad skimning, säger Ann-Christin Carlsson, kommissarie på Värnamopolisen.

Polisen tror att ännu fler människor drabbats men ännu inte upptäckt det.

Internationella ligor

Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, är detta ett snabbt växande problem.

– Vi har och har haft ett otroligt tryck på oss under en period. Vissa internationella ligor jobbar stenhårt på att ta in oss i våra terminaler, säger han till aftonbladet.se.

Skimning går kortfattat ut på att man kopplar in en utrustning till den som redan finns i terminalen – så att när någon använder ett kort sänds informationen även till den obehöriga delen.

– Man kan säga att man dubblerar utrustningen helt enkelt, säger Dick Malmlund.

Lurad i kassan

Polisen vill nu så snabbt som möjligt hinna höra alla anmälarna. Detta för att kunna en gemensam koppling. Att alla exempelvis handlat i samma butik. En så kallad terminal finna nämligen i varenda enskild kassa.

– Vi vet i alla fall att det inte är någon som gör detta ensam. Man har nämligen tagit ut pengarna på flera ställen i Sverige och även utomlands.

I dag görs 58 procent av alla köp inom handeln via kort. Motsvarande siffra 1990 var tio.

– Ju större andel som blir kortköp, ju mer intresserade av vår bransch blir naturligtvis bedragarna, säger Dick Malmlund.

Så hur ska man egentligen skydda sig?

– Man kan ju inte låta bli att använda sina kort, men däremot ska man förstås hålla koll. Ha kortet under ständig uppsikt, säger Ann-Christin Carlsson.

Patrik Andersson