Pilot överlevde hopp från plan

Foto: Planen krockade i luften På Vängsö vid Gnesta i Sörmland kolliderade två segelflygplan, den ene piloten tvingades då hoppa med fallskärm ur planet på 900 meters höjd.
NYHETER

På 900 meters höjd krockade segelflygplanen så illa att ena planets vinge bröts av.

Piloten reagerade instinktivt och sköt ut sig i fallskärm.

- Han är helt oskadd, säger flygklubbens ordförande Åke Svanfeldt.

Det var en strålande vacker sommardag i Sörmland i går, när två segelflygsentusiaster från Östra Sörmlands flygklubb bestämde sig för att ge sig ut i varsitt plan.

Något gick snett

Men någonting gick snett - vid 15-tiden kolliderade planen i luften. Det minsta av dem förlorade halva sin vinge och störtade mot en säker krasch i skogen.

- Piloten hoppade ut i fallskärm från 900 meters höjd. Det var enda alternativet, säger Åke Svanfeldt.

Enligt flygklubben är den här sortens olyckor mycket ovanliga, men allting fungerade enligt reglementet. Det större planet lyckades landa på egen hand och båda piloterna klarade sig helt utan skador.

Rutinerade piloter

- Men de är lite chockade båda två. Det är rutinerade piloter det handlar om och det sitter i ryggmärgen hur man ska göra. Det hela slutade ju alldeles utmärkt, säger Åke Svanfeldt.

Fallskärmshopparen hittades av en räddningshelikopter 45 minuter efter kraschen. Han fördes till sjukhus, men bara för en rutinkontroll.

Efter ett par timmars sökande hittades också hans plan i skogen.

Haverikommissionen kommer att göra en utredning om vad som gick snett. Emma Löfgren