Silbersky vill öppna dörrarna

NYHETER

Aftonbladets Peter Kadhammar fick stjärnadvokaten på andra tankar

Umeå

Niklas Lindgrens försvarare Leif Silbersky kommer omedelbart efter lunch att begära att delar av rättegången öppnas upp för allmänhetens insyn.

Skälet: Lindgren missgynnas av spekulationerna kring fallet.

– Jag har tänkt ”Är det verkligen den här personen jag försvarar” när jag läst om honom i tidningarna, säger Silbersky.

Han uttrycker förståelse för att det spekuleras. Och särskilt när rätten fattat beslut att hemlighålla rättegången i sin helhet. Men nu får det vara nog, tycker advokaten:

– De delar som jag vill ska hållas öppna är dels pläderingarna, dels vissa av vittnesförhören. Dessutom har jag begärt att viss dokumentation som inte finns med i den öppna förundersökningen lämnas ut, säger Silbersky.

Öser beröm över Kadhammar

Han öser beröm över Aftonbladets Peter Kadhammar, vars krönika i dag fick Silbersky att tänka om angående sin inställning till att rättegången hålls stängd.

– Jag läste den, och jag måste säga att du har helt rätt, sa Silbersky till Peter Kadhammar som är på plats i Umeå. Varför har man inte samma inställning till sekretess när det gäller mordrättegångar eller misshandelsfall? Frågan är berättigad.

– Jag förstår att det kan finnas särskilda skäl att skydda målsäganden när det handlar om grova sexualbrott, men alla delar bör inte hållas hemliga här.

Vill nyansera bilden av Hagamannen

Han sticker inte under stol med att syftet med hans begäran är att nyansera bilden av Hagamannen Niklas Lindgren.

– Hans handlingar är oursäktliga och förfärande, men han är också en människa av kött och blod. Som situationen är nu behandlas han mycket orättvist.

Leif Silbersky lämnade in sin begäran direkt efter lunchpausen på lördagen. Han förväntade sig ett beslut av rätten redan i eftermiddag eller senast i morgon förmiddag.

Läs mer:

Läs mer:

Tidigare:

Robert Triches