Musse och Zigge – jyckar som jobbar

NYHETER

Vovvarna som hänger med på jobbet

Foto: frida lenholm
spoigt hundjobb Sopåkaren Per Nyberg jobbar tillsammans med sina kinesiska nakenhundar Musse och Zigge. "Zigge börjar frysa om han inte får ha sin sopoverall på sig", säger han.

Två kinesiska nakenhundar.

Och en sopåkare från Huddinge.

Här är trion som luktar sig till skräp.

Foto: frida lenholm
Sophunden Musse i full mundering.

De har hängt tillsammans i över fem år nu - Musse och Per Nyberg. Med matchande reflexvästar och sopoveraller. Och från och med förra året får även Zigge, 1, följa med. Elva timmar om dagen åker trion runt i Stockholm och samlar skräp.

"Roligt att åka bil"

- De tycker det är så roligt att åka bil och vill inte vara ensamma hemma. Musse blir rejält sur om han inte får följa med. Då protesterar han och vantrivs, säger Per Nyberg.

Hundarnas overaller har en vän till familjen sytt. De är fullt utrustade med fickor och bälteshållare. Dräkterna skyddar mot smuts och kyla.

Vill inte bli leriga

- Hundarna är ju nakna utan päls och vill inte bli leriga. Zigge börjar frysa om han inte får ha dräkten på sig. Han har även en filt med sig i bilen och brukar ligga där och sova som en gris med benen i vädret, säger husse.

Främst kör de tre sopcontainrar tillsammans. Transporterna går till tippen på Kovik. Trots hundars goda luktsinne stör inte stinkande dofter Musse och Zigge.

- De har vant sig vid det här livet och vet att de inte behöver bry sig om lukten. De vet vad det handlar om.

Fler hundar i uniformer

Andra kända yrkeshundar

Jonas Andersson