”Varje dag kan vara den sista”

NYHETER

Filippas nödrop efter ett nytt hjärta

LUND

Hennes hjärta orkar snart inte mer.

Trots nödrop i hela norra Europa har läkarna inte hittat något nytt hjärta till Filippa, 8.

- Hon är tapper, vi kan inte annat än hoppas, säger hennes mamma som vakar vid hennes sida.

Foto: DRAGO PRVULOVIC
väntar på donator Hon står först på den akuta väntelistan för barnhjärtan sedan i januari. Men inget händer. "Varje morgon kan vara hennes sista, men vi kan bara vänta. Det är hemskt att se hur plågsamt det är för henne", säger mamma Felicia som vakar på sjukhuset, här tillsammans med Filippas bror Samuel, 5.

Korridoren på barnintensiven i Lund ligger öde.

Inne på Filippas rum är det lika stilla. Bara maskinerna runt sjukhussängen hörs med sitt rytmiska tickande. Själv sitter hon mitt i sängen. Försöker rätta till halsröret som irriterar, men det hjälper inte.

-Vi hade inget val. När de kopplade in respiratorn i januari trodde vi att de skulle kunna sätta in en röstventil ganska snart, men hon är alldeles för svag för det, säger Felicia, som i stället försöker tolka dotterns hemmagjorda teckenspråk.

Krafterna tryter

Utan ord blir allt än mer frustrerande.

Snart tryter krafterna. Filippa måste lägga sig ner. Lillebror glider tyst ner från sängen och tassar ut ur rummet. Han är van.

Sedan Filippa blev för sjuk för att bo hemma, har hela familjen flyttat in på sjukhushotellet.

Står först i kön

Situationen är akut.

Enligt läkarna måste Filippa få ett nytt hjärta så fort det bara går. Hennes namn står överst i Norra Europas transplantationskö för barnhjärtan, den så kallade Urgent call-listan.

Ändå händer inget.

-I början ryckte man till varje gång telefonen ringde. Övertygad om att ett hjärta var på gång, men nu ..., säger pappa Jörgen.

Brist på donatorer

Oddsen kunde vara bättre.

Få länder har så få donatorer som Sverige.

Avlider ett barn här får läkarna inte använda organen om inte föräldrarna gett sitt tillstånd. Tyvärr är det ytterst få som registrerar sina barn som donatorer, och förlorar man sitt barn är de flesta i ett sådant chocktillstånd att de inte orkar ta ställning.

Vart tredje svenskt barn som väntar på ett nytt hjärta hinner därför dö.

-Vi kan inte annat än hoppas. Får hon ett hjärta vet vi ju att hon har en stor chans att repa sig och få ett bra liv, säger pappa Jörgen.

Började med ett blåsljud i hjärtat

Caroline Hougner