Nyheter

Liza Marklund: I Stockholm känner jag mig riktigt hemma

NYHETER

Sveriges deckardrottning, driven journalist och UNICEF-ambassadör.

Orädd och okuvlig har Liza Marklund dessutom blivit alla misshandlade kvinnors starkaste röst.

Namn: Liza Marklund. Ålder: 42 år. Yrke: Journalist och författare, UNICEF-ambassadör. Familj: Maken Mikael Aspeborg och tre barn. Bor: I Stockholm.
Namn: Liza Marklund. Ålder: 42 år. Yrke: Journalist och författare, UNICEF-ambassadör. Familj: Maken Mikael Aspeborg och tre barn. Bor: I Stockholm.

Vi i Sverige blir så inspirerade av dig, hur hanterar du att vara så populär?

– Det finns god och ond offentlighet. Att människor kommer fram, tackar för böckerna och ber om en autograf, är bara kul. Men när folk står och glor på mitt hus, pekar finger när jag går ut med soporna och skriker: ”där är hon”, det är jobbigt. Jag var helt oförberedd på den sidan av offentligheten.

Hur svensk känner DU dig?

– Super-jätte-mega-svensk! Ju mer jag reser, desto svenskare blir jag. Jag är så präglad av vår svenska kultur och är en klockren representant.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige?

– Stockholm city. Här känner jag mig riktigt hemma och trivs jättebra. Det är så skönt att vara mitt i och ändå inte synas.

Värsta hålan?

– Borås, utan tvekan. Jag har varit där ett antal gånger och det blir alltid total katastrof! Jag har varit överallt i landet på mina bokturnéer och det kommer oftast 500-600 människor på varje ställe. I Borås dyker 7 personer upp. Max.

Vad är ”typiskt svenskt”?

– Att vi tror på oss själva. På gott och ont. Vi tror att inget ont kan drabba oss. Vi har liksom avskaffat obehagligheter. Det är nog därför som vi blir lamslagna när katastrofer som ”Estonia” och flodvågen i Thailand händer. Vi är så oförberedda och aningslösa.

Vad får dig att längta bort?

– Klimatet. När det är grått och kallt, då reser jag mycket. Hittills i år har jag varit i USA, Costa Rica, Sydafrika, Malawi, Spanien, Japan, Kina och Estland. Nästan bara jobbresor, dock.

Säg ett ord på svenska som du tycker är riktigt vackert.

– Sommar.

Juryns motivering:

Här är våra favoritsvenskar:

Erika Scott

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter