En kväll med Mickey Rourke

NYHETER

Sjöhästen – skönt, charmigt men inte helt uppmärksamt

1 av 3

Södersjav i sin finaste form.

Sjöhästen gör en glad med sin goda husmanskost.

Och lite trött när kaffet glöms bort.

När vi frågar den långhårige hårdrockservitören vad som fanns på Långholmsgatan 24 innan Sjöhästen flyttade in svarar han ”ett gammalt haschcafé”. Vi tror honom.

Sjöhästen är ett sånt ställe som ser ut som om det alltid legat där, alltid haft samma Mickey Rourke-liknande stammisar och alltid varit lika nedsuttet.

Gammalt haschcafé

Det är omöjligt att tänka sig att någonting någonsin funnits här innan Sjöhästens slitna träbord flyttade in. Utom möjligtvis ett haschcafé då.

Det skulle kunna sitta i väggarna, det känns så. Även om det naturligtvis inte gör det. På väggarna sitter bara ditskrivna autografer av folk som spelat här på krogens klubbkvällar, poetry slam-events och andra tillställningar.

Servicen är som man kan tänka sig på ett avslappnad och halvsjavigt söderställe: vänlig, rolig och personlig, men inte helt uppmärksam.

Servitrisen skojar och snackar fotboll med oss men glömmer en kaffebeställning. Och brödkorgen försvinner plötsligt mystiskt från vårt bord utan ett ord.

Priser i överkant

Maten däremot är bättre än på den genomsnittliga kvarterskrogen även om priserna ibland ligger i överkant. Laxspettet med dillpestopotatis för 165 kronor är utsökt men dyrt, köttbullarna med mos är precis lagom stekta och prisvärda för 115 kronor. Hamburgaren för 135 kronor är sådär. Den serveras dessutom med alla tillbehör vid sidan om, vilket får själva burgaren – en köttbit i bröd – att se rätt trist ut. Men det är okej, på Sjöhästen ska man faktiskt äta husmanskost. Det är vida känt.

Trots sina brister, som för vissa säkert bara upplever som charmiga, är Sjöhästen ett skönt ställe. Det är svårt att tänka sig någon som inte skulle bli på gott humör av att slinka in på en öl och silltallrik för under två hundra spänn. Utom möjligen en ungmoderat med backslick som föredrar modern crossover.

Sjöhästen

Matombudsmannen