Saddam behandlas väl i arabisk press

NYHETER

Rättegången på undanskymd plats i medier

En blick på arabvärldens tidningar på torsdagen visar att Saddam Hussein där vann slaget i rättssalen.

Inte de brott som skulle undersökas, utan den störtade diktatorns trots, var nyheten på många förstasidor.

Från al-Ahram och al-Akhbar i Kairo till al-Ayyam i Jemen är Saddams vägran att svara på domarens frågor den nyhet som slås fram. Som diktator bestämde han vad som skulle stå i irakiska tidningar. Den sympati han åtnjuter i delar av arabvärlden som symbol för motstånd mot USA:s inflytande gör att han än i dag får tidningar i många länder att skriva som han vill.

På många håll intar rapporten från rättegången i Gröna zonen i Bagdad en undanskymd plats långt ner på förstasidan eller inne i tidningen.

Annat dominerar

För jordanska ad-Dustour är kung AbdullahII:s förehavanden givetvis viktigare liksom al-Baath i Damaskus inte kan avstå från att fylla förstasidan med något anförande av president Assad. I Libanon tar rykten från FN om utredningen av mordet på förre premiärministern Rafiq al-Hariri över så att l'Orient le Jour gör Saddamprocessen till fjärdenyhet.

Tidningar i Syrien och Iran har uppenbart annat att tänka på än Saddamprocessen.

En av de få tidningar vars rapportering börjar med anklagelserna mot Saddam för massakrer är al-Qabas i Kuwait. Där råder efter Iraks invasion 1990 en folklig ilska mot Saddam som saknar motsvarighet i exempelvis Jordanien och Algeriet. El-Watan i Alger inleder sin rapport med Saddams ord i stor rubrik:

– Jag är oskyldig.

Sågs på al-Jazira

Med någon överdrift kan man säga att tidningarna i arabvärlden är lydiga mot sin överhet. Någon starkt kritisk rapportering om en person som länge styrde ett av de viktigaste arabländerna och behandlades med största respekt i regionens huvudstäder kan inte förväntas.

Nu ska sägas att de stora massorna i arabvärlden inte läser tidningar. I den stad i Irak där detta skrivs gick det knappt att hitta dagens tidning på morgonen och absolut inte någon som läst den.

Desto större inflytande har tv-satellitkanalen al-Jazira, som inte lyder regeringarna. Trots att länder som Tunisien och Irak kör ut al-Jaziras reportrar och försöker avråda från att se dess sändningar talar många rapporter om att folk i arabländer satt som klistrade just vid al-Jazira under rättegången. Den kanalen känns som befriad från manipulationer av den sort som karaktäriserade den officiella filmen i irakisk tv från processen. Den gick med minst 20 minuters fördröjning, vilket har väckt stark misstänksamhet om politisk redigering.

Läs mer:

Stefan Hjertén/TT