Skyddade mamma - från pappa

NYHETER

Såg sin mor bli slagen - nu kan Anton, 12, får upprättelse

Han slog sin fru - men slog sönder en hel familj.

Nu kan sönerna få upprättelse.

Högsta domstolen avgör om en pappa ofredar barnen när han slår mamma.

Foto: HOTADE DÖDA FRUN Den 43-årige mannen kallade sin fru för fittkärring, skrek att han skulle döda henne - och slog henne. Inför barnen. "Hon låg på rygg. Han sparkade mot kroppen. Jag skrek att han skulle sluta", säger sonen.

Sönerna är 12, 14 och 16 år. De vågar inte vara med i rättssalen för där sitter pappa. Han är 43 år och stor. Har snaggat hår, mörkt skägg och vit skjorta.

Via video berättar de om en vardag av våld, fylla och misshandel. En vardag de delar med 200000 andra barn i Sverige.

- Han kallade henne fittkärring och skrek att han skulle döda henne. Jag fick skydda mamma, antingen slog han eller så puttade han omkull henne, berättar Anton.

Han är 12 år, har mörkblå collegetröja och nervösa små fingrar. Anton berättar om det man aldrig fick prata om. Som hände när ingen såg på.

Sparkade

- Först hörde jag en duns, det var glasen som gick i golvet, sedan något tungt, det var mamma. När jag kom upp låg hon på golvet och grät och blödde, jag gav henne papper och tröstade.

Ändå fanns tecknen där för den som ville se.

En familj som blivit tyst, ledsen och isolerad. En mamma med blått öga och spruckna läppar. Sönderslagna mobiler. Fulla vuxna. Barn som inte tar hem kompisar. Släktingar som inte får komma. Barn som inte går till skolan. Polisanmälningar som tas tillbaka.

- Hon låg på rygg. Han sparkade mot kroppen. Jag skrek till pappa att han skulle sluta. Min bror lade sig på mamma för att skydda henne. Då vart pappa arg och hotade döda honom också, berättar Victor, 16 år.

Mamman, Maria, 43, är späd och "flyger som en vante" av mannens slag. Hennes ljusbruna trassliga hår blir tovigare under dagen av all gråt.

Sönerna var sköldar

Hon berättar hur sönerna använt kropparna för att skydda henne från övergrepp. Till och med varit sköldar i sängen för att pappa inte skulle kunna våldta. När sönerna ska vittna försvinner hon ut med en söndersmulad servett i handen.

- Vi försökte få bort mamma, för pappa går inte att få bort. Han slår bara omkull oss. Vi är rädda för att han ska döda henne, berättar Victor.

Flydde hemmet i mars

I mars flydde de hemmet och bor nu på skyddad adress.

- Jag vet nu att det inte är normalt att vara som han. Ibland sade han att han önskade att vi aldrig varit hans barn. Det är jobbigt att höra sin pappa säga sådant, berättar Victor.

Om tre veckor faller domen.

Jessica Ritzén