Blixtkonferens med FN och 65 länder

NYHETER

Minst 4,3 miljarder behövs till jordbävningsoffren

Antalet offer för jordbävningen i Kashmir riskerar att mer än fördubblas.

Det finns risk för att hunger, kyla och skador skördar dödsoffer under en lång tid framåt.

Det säger FN:s chefssamordnare för hjälpen till jordbävningsoffren, Rashid Khalikov, några timmar innan 65 länder skulle mötas i FN i Genève för att diskutera hjälpen.

FN ska höja sin begäran om snabb hjälp till jordbävningsoffren i Pakistan till 549 miljoner dollar – 4,3 miljarder kronor – uppgav Pakistans ambassadör vid FN i Genève tidigt på onsdagen.

Inför onsdagens givarkonferens säger ambassadör Masood Khan till AFP att hjälpbehovet har visat sig vara så stort att FN har beslutat uppmana medlemsländerna att satsa mer. FN har tidigare beräknat behovet till 312 miljoner dollar eller 2,5 miljarder kronor.

Fler kan dö efter katastrofen än i den

Konferensen inleddes i dag onsdag i Genève.

Jordbävningen i Kashmir den 8 oktober har krävt 53 000 dödsoffer. Dessutom har 3,3 miljoner människor blivit hemlösa. De flesta dödades i Pakistans del av Kashmir, men också i den indiska delen omkom många.

– Den här katastrofen kan leda till att större antal människor dör i efterdyningarna än de som dödades i själva jordbävningen, sa FN:s chefssamordnare för hjälpen till jordbävningsoffren, Rashid Khalikov, utanför sitt kontor – ett tält i Muzzafarabad i den pakistanska delen av Kashmir.

FN vädjar om 550 miljoner dollar

Han beklagade att FN:s vädjan om nödhjälp bara gett en tredjedel av de 312 miljoner dollar som efterlysts.

FN bekräftade senare på onsdagen att begäran om ekonomisk hjälp har höjts kraftigt.

– Den reviderade vädjan ligger på 549,6 miljoner dollar (4,3 miljarder kronor), sa Elisabeth Byrs, taleskvinna för FN:s kontor för humanitär samordning (Ocha) till AFP.

Många FN-avdelningar har ännu inte fått finansiering, bland dem UNHCR och WFP, sa hon.

Läs också:

Simone Söderhjelm, TT