Nyheter

Italien begär 13 CIA-agenter utlämnade

NYHETER

Liknar fallet när agenter förde bort två egyptier från Sverige

Rom

Italien vill ha 13 personer under CIA-befäl utlämnade från USA, uppger en källa i det italienska rättsväsendet.

Gruppen tros ha fört bort en terrormisstänkt imam från Milano.

Fallet har stora likheter med det amerikanska bortförandet av två egyptier från Sverige. Det genomfördes strax efter 11 september-attentaten 2001 och godkändes på förhand av svenska UD.

Kommandot i Italien bestod av tio män och tre kvinnor. Enligt rättskällan överväger italienska åklagare att behandla dem som vanliga flyktingar och på den grundvalen begära utlämning till Italien.

Enligt italienska källor finns inget godkännande från italienska myndigheter i fallet med imamen Hassan Mustafa Osama Nasr, också känd som Abu Omar. Denne är ursprungligen egyptier men nu italiensk medborgare. Han var föremål för en italiensk utredning om terrormisstankar när han fördes ut ur landet den 17 februari 2003 - mitt under USA-alliansens krig i Irak och över två år senare än i det svenska fallet.

Flögs till Egypten

Domstolsdokument visar enligt källor att den 42-årige Nasr flögs till Egypten. Han har tidigare hävdat att han torterats så svårt i egyptiskt fängelse att han handikappats.

Den amerikanska ambassaden i Rom har ännu inte kommenterat fallet Nasr.

Det var Milano-domaren Chiara Nobili som i förra veckan utfärdade arresteringsorder för de 13, som alla tros vara amerikanska medborgare, uppgav en källa. Enligt italienska medier har en del av dem adresser i Washington och Virginia. Många är falska eller består bara av postboxnummer.

Om uppgifterna bekräftas är det första gången som en nära allierad till USA i kriget mot terror har begärt utlämning av amerikaner med motiveringen att de misstänks för att i hemlighet ha fört ut misstänkta för förhör.

Kränker suveränitet

Bortförandet av Nasr har orsakat skarp kritik i Italien, främst med motiveringen att det kränker Italiens suveränitet. Förre presidenten och premiärministern Francesco Cossiga anser att regeringen bör kräva besked av USA:s president George W Bush om fallet.

- Det vore också bra att påminna den amerikanska regeringen på lämpligt sätt om att republiken Italien är en oberoende och suverän stat, sade Cossiga.

- Den dramatiska internationella situationerna (under kalla kriget) är definitivt över, framhöll Cossiga.

Ledare för oppositionen kräver ett parlamentsförhör för att utröna om Italien hade någon roll i operationen. Men rättskällan sade att det inte fanns några tecken på något sådant engagemang.

En italiensk domare utfärdade formella anklagelser om terrorism mot imamen i förra veckan. Det öppnar möjligheten att de egyptiska myndigheterna sänder tillbaka honom till Italien för rättegång - om de har honom som fånge.

Tidningen Corriere della Sera uppgav i måndags att Nasr lever och hålls i ett fängelse i Kairo. Källa var Abdelhamid Shari, chef för Islamiska institutet i Milano.

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter