Nyheter

Minnesstund för Monica Zetterlund

NYHETER

Över 1 000 deltog i Gustav Vasa kyrka i Stockholm

Ett stilla regn faller över Sommarstockholm och Gustav Vasa kyrka när över tusen personer samlas till minnesstunden över sångerskan, skådespelerskan och revyartisten Monica Zetterlund.

"Åh, det är skönt när mitt Stockholm är grönt, långsamt vi gå genom stan", sjunger Claes Jansson samtidigt som kyrkan fylls av familj, vänner, kollegor och beundrare av Monica Zetterlund. Alla har de kommit för måndagskvällens minnesstund med musik och tal som anordnas av Monica Dominique, Hans Alfredson, Kerstin Bagge och Nanni Porres.

- Monica! Vad blev det av alla drömmar? Du finns inte mer, men ska finnas för alla som sett dig och hört dig, säger Hans Alfredson i sitt tal.

Fylld av kontraster

Hans minne av Monica Zetterlund är minnet av en person fylld av kontraster, "från blåaste blues till tjo fadderittan".

Kompositören Jan Sigurd berättar om den dag då Monica Zetterlund ringde upp och frågade om han ville skriva för henne:

- För mig var det som att bli uppringd av Paul Mc Cartney och bli tillfrågad om jag ville spela i Beatles.

Han berättar om hur Monica Zetterlund upplevde tiden som rullstolsburen artist, hur hon oroade sig för att ta sig upp och ner från scenen utan smärta. Hur hon kände sig som en fånge i kroppen som inte längre var stark. Men på scenen fortsatte hon att lysa.

- Varje gång jag gick in för att kompa Monica Zetterlund reste sig håret på armarna, säger Jan Sigurd.

Starkare applåder

Och även under måndagens musikframträdanden och tal reser sig säkert håret på armarna på många av de församlade. Som när Greta Olsson sjunger Solitude till minne av sin kusin. Eller när systrarna Paula och Petra Nielsen sjunger Ave Maria.

För varje framträdande blir applåderna allt starkare och när minnesstunden avslutas med allsång, då fylls hela kyrksalen av en sång så stark att orgeln hörs allt svagare.

På måndagen tillkännagavs också att det bildats en minnesfond till Monica Zetterlunds minne. Fondens syfte är att stödja och uppmuntra musiker och artister i Monica Zetterlunds anda.

Fakta/ Monica Zetterlund

Malin Ekmark/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter