Nyheter

Stor protest utanför Paris

NYHETER

”Nej till den religiösa diktaturen i Iran”

Cergy-le-Haut

Tusentals exiliranier samlades på lördagen utanför Paris för att protestera mot det iranska presidentvalet.

Mötet var också en protest mot en polisutredning mot ledaren för oppositionsgruppen Mojahedin-e khalq, Maryam Rajavi.

– Vi vill ha en demokratisk utveckling och en folkomröstning om landets framtid under FN:s kontroll, sade Sina Dashti, läkare från Skövde.

Han var en av hundratals exiliranier som kommit från Sverige för att delta i protestmötet i Cergy-le-Haut norr om Paris, där deltagarna gömde sig för den heta solen under gula paraplyer med texten ”Nej till den religiösa diktaturen i Iran”.

Fnyser

De officiella siffrorna om ett valdeltagande på över 60 procent ryckte Sina Dashti på axlarna åt.

– Jag har jobbat på iranska inrikesdepartementet, jag vet vad siffrorna står för.

Inför fredagens val bestämde det konservativa Väktarrådet vilka kandidater som fick ställa upp, vilket bland annat uteslöt alla kvinnor och regimkritiker. Många reformvänner har därför lytt uppmaningarna till bojkott av valet.

– Denna bojkott är en milstolpe på vägen till att uppnå demokrati och frihet. Kandidatfältet avslöjade att mullaregimen helt kört fast, sade Rajavi, inbjuden som mötets huvudtalare.

Hon verkar dock inte helt optimistisk:

– Regimen ställs inför samhällets explosiva missnöje. Men den är varken intresserad av eller kapabel till förändring eller reform eftersom det skulle leda till dess fall.

Razzior

Mötet samlade deltagare från hela Europa och anordnades av paraplyorganisationen Irans nationella motståndsråd (NCRI), som domineras av det terrorstämplade Mojahedin-e khalq eller Folkets mojahedin.

Det hölls i samband med tvåårsdagen av polisens razzior i Parisregionen, då 1200 poliser grep 165 iranier, bland andra Maryam Rajavi.

Rajavi släpptes så småningom mot borgen och två år senare tycks polisutredningen stå still, något som hennes anhängare protesterar mot.

Parisa Delami, som precis stigit av en långfärdsbuss från Malmö, skakade på huvudet åt terroranklagelserna.

– Vi är inga terrorister. Vi vill ha frihet och demokrati i Iran, sade hon.

Torun Börtz/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter