Dödligt virus på paradisö

NYHETER

Hundratusentals smittade

Foto: Skadedjursbekämpare 2 400 franska soldater har rest till Reunion för att hjälpa till att utrota myggen som sprider Chikungunya-viruset.

Ett utbrott av det dödliga Chikungunya-viruset har drabbat den franska ön Reunion i Indiska oceanen. Över 100 000 människor uppges ha smittats - 52 av dem ska ha dött.

Nu rapporteras fall även på Seychellerna och Mauritius.

Chikungunya-viruset sprids av myggor och symptomen innefattar hög feber, utslag och svåra ledsmärtor i hela kroppen. Sjukdomen beskrivs som ”extremt smärtsam”, skriver den norska tidningen Verdens Gang. De flesta tillfrisknar inom en vecka, men för en del håller smärtorna i sig i månader – och för ett fåtal leder sjukdomen till döden.

Fem personer har bekräftats döda direkt av Chikungunya, ytterligare 47 har avlidit av indirekta orsaker, som hög feber. Det finns i dagsläget inget botemedel mot sjukdomen.

Över 100 000 smittade – på två månader

Frankrikes hälsodepartement oroas av att nästan alla de sammanlagt 110 000 smittade insjuknat under de senaste två månaderna.

– Vi måste sträva efter öppenhet och ärlighet, eftersom vi behöver få kontakt med patienterna som snabbt som möjligt, säger Xavier Bertrand, hälsominister i Frankrike, till nyhetsbyrån AP.

Virus även på Mauritius

Även på turistmålen Seychellerna och Mauritius har enstaka fall av Chikungunya påträffats. Sjukvårdsmyndigheterna på Mauritius understryker att det inte är frågan om något stort utbrott på ön, utan enbart enstaka fall.

På Reunion försöker man stoppa sjukdomen genom att utrota myggen med bekämpningsmedel, och 2 400 soldater deltar i operationen. Detta har upprört lokalbefolkningen, som fruktar bekämpningsmedlet lika mycket som viruset.

Frankrikes regering har skickat 17 läkare och 30 sjuksköterskor till Reunion, men kritiseras för att detta långtifrån är nog för att hjälpa alla drabbade.

Daniel Wiklander